Kalinić: Stalno se pokazuju gubici Rusa, ali činjenica je da osvajaju teritorij

Screenshot: N1

PAVLE KALINIĆ, bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, komentirao je za N1 situaciju u Ukrajini. Istaknuo je da je propao prvi plan Rusije da se na brzinu zauzme Kijev. 

"Dosta vremena su izgubile ruske snage oko Mariupolja. Ja se nadam da će Ženevska konvencija biti ispoštovana do kraja što se tiče zarobljenika. Za Moskvu su to 'bad guys', a za Ukrajinu su ti borci heroji. Oni su dali određenu količinu vremena da se na drugim pozicijama može formirati čvršća obrana. Stalno nam se prikazuje da Rusi imaju ovakve i onakve gubitke, ali je činjenica da osvajaju teritorij. Prema zadnjim informacijama, otprilike je nekih 140.000 kilometara Ukrajine osvojeno. To je ogroman prostor", rekao je Kalinić za N1.

O zarobljenom Hrvatu: Mi kao mala zemlja se moramo držati podalje od tog sukoba

Kalinić veli da ne vidi nikakav razlog da Hrvat kojeg su zarobili Rusi ne bude razmijenjen. 

"On je potpisao profesionalni ugovor s ukrajinskom vojskom. Ne vidim nikakvog razloga da se prema bilo kojem zarobljeniku ne bi primjenjivala Ženevska konvencija. To će se morati dogovoriti Moskva i Kijev. Hrvatska bi trebala smanjiti svoje ratoborne izjave. Mi se kao mala zemlja moramo držati podalje od tog sukoba. Ne vidim nikakvog razloga da mi s nekim ratnim trubama odavde idemo", komentirao je Kalinić gostujući na N1.

Pročitajte više