Kalinić predstavio specijalne kontejnere za urbano i gorsko spašavanje

Foto: Hina

ZAGREBAČKI Ured za upravljanje u hitnim situacijama u utorak je predstavio opremu za civilnu zaštitu, za koju je rečeno kako je riječ o jedinstvenim i vrlo vrijednim specijalnim kontejnerima i prikolici za prijevoz i smještaj opreme za urbano i gorsko spašavanje, koji su nabavljeni u prosincu prošle godine.

Kontejneri i prikolica smješteni su na četiri različite lokacije u Zagrebu, a u slučaju potrebe cestom će se ili helikopterom prebacivati na ugrožena područja. Lokacije su vatrogasne postaje Jankomir (Zagreb Zapad), Dubrava (Zagreb Istok), Novi Zagreb (Zagreb Jug) i Šestinski vijenac (Zagreb Sjever).

Kontejnere i prikolicu koristit će Specijalistička postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina, koja se sastoji od dobrovoljaca organiziranih u USAR (Urban Search and Rescue) timove za urbano spašavanje. Svaki tim sastavljen je od dobrovoljnih članova Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, vodiča potražnih pasa (HUOPP, KOSSP), Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza i Zagrebačkog radioamaterskog saveza.

Najopremljenija postrojba u Hrvatskoj


Na predstavljanju je istaknuto kako je s novom opremom zagrebačka Specijalistička postrojba civilne zaštite definitivno najopremljenija postrojba u Hrvatskoj. Kontejneri i prikolica su posebno izrađeni prema potrebama timova za urbano spašavanje, a ta će se oprema osim za spašavanje iz ruševina koristiti i za spašavanje u teškim prometnim nesrećama ili zatrpanih osoba iz prokopa i klizišta.



Oprema za kontejner i prikolicu u idućoj će fazi biti popunjena opremom za detektiranje osoba, mjernim uređajima, setom tesarskog alata za izradu drvenih potpornja i setom minimalne vatrogasne oprema kao zaštitom od sekundarnih posljedica ugroze. Bit će popunjeni i elektro alatom, napravama za vučenje i premještanje teških tereta, alatom za razgrtanje i otkopavanje, ručnim hidrauličkim i motornim strojevima za rezanje, prodiranje i uklanjanje ruševina, opremom za obilježavanje i opremom higijensko-tehničke zaštite te za pružanje prve pomoći, za podupiranje, izvlačenje i podizanje. Tu je i užad, karabineri i slične sprave za izvlačenje unesrećenih iz dubina i visina, te oprema za rad na visini, kao što su razne ljestve, platforme i slično.

Gradsko Zapovjedništvo civilne zaštite od danas djeluje kao stručno operativno i koordinativno tijelo, koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja.  U Uredu za upravljanje u hitnim situacijama ističu kako za provođenje mjera zaštite i spašavanja u slučaju potresa, Civilna zaštita u ovom trenutku na raspolaganju ima spasilačku snagu od više od 2.500 dobrovoljaca.

Pročitajte više