Kalmeta: HT više neće moći naplaćivati po tarifnom intervalu, nego samo potrošak

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta najavio je danas na saborskoj sjednici da će Ministarstvo uskoro izraditi pravilnik po kojemu će se ukinuti plaćanje telekomunikacijskih usluga po tarifnom intervalu te da će korisnici plaćati isključivo ono što potroše.

Ministar Kalmeta to je rekao u raspravi o amandmanima na izmjene Zakona o telekomunikacijama, u kojoj su Vladini predstavnici odbili amandmane kojima su klubovi HSS-a i HSP-a tražili bolje uvjete za ulazak trećeg operatera GSM-a na hrvatsko tržište.

I Vladini predstavnici i većina saborskih zastupnika odbacili su tako amandman kojim je HSP predlagao da se posebno urede osnovne obveze virtualnih operatera, kako sadašnje mreže ne bi mogle osnivati tvrtke i tako uništavati konkurenciju.

Većinom glasova odbačeni su i amandmani kojima se tražilo da se koncesija za telekomunikacijske usluge oduzima već pri prvom kršenju Zakona, umjesto nakon tri opomene, kako je u Zakonu.

Ni amandman HSS-a i HSP-a da se operateri obvežu na objavljivanje cijene i uvjeta po kojima se novi operateri mogu priključiti na telekomunikacijsku infrastrukturu nije poduprla ni Vlada ni većina saborskih zastupnika.

U Zakon o telekomunikacijama Vladinim je amandmanom ugrađena uredba kojom je bivša Vlada propisala da Vijeće Agencije za telekomunikacije natječaj za davanje koncesije za pružanje telekomunikacijskih usluga ne može pokrenuti bez Vladina pristanka.

Sjednica Hrvatskog sabora se nastavlja.

(Hina) xibob ysp

Pročitajte više