Kamenički je Mercedesom ubio dvije žene. Otkriveno da je Ilicom jurio 195 km/h

Foto/screenshot: Index/YouTube

23. KOLOVOZA 2018. godine dogodila se teška prometna nesreća u zagrebačkoj Ilici u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, a tri su ozlijeđene.

Tek sada, skoro godinu i pol nakon nesreće, otkriveno je kojom brzinom je Marin Kamenički jurio. Kako je večeras objavio RTL, konačno je završeno prometno vještačenje i uskoro slijedi podizanje optužnice.

Prema podacima koje je skrivala crna kutija luksuznog i brzog Mercedesa, a koje je objavio RTL, Kamenički je Ilicom jurio 195 kilometara na sat, prešao u suprotni trak i izazvao sudar.

"Ako je to točno, onda bi to ustvari potvrdilo procjenu tužitelja da se radi o djelu s neizravnom namjerom, a ne iz nehaja", kazao je Rafael Krešić, odvjetnik oštećene.

Kamenički je na slobodi

Marin Kamenički divljajući moćnim Mercedesom ubio je dvije žene – svoju suvozačicu 22-godišnju Lauru Stelio i Nadicu Hoflinger, putnicu iz Opela s kojim se sudario. 35 dana je proveo u pritvoru.

Nije bio u stanju iznositi obranu

Kamenički je istražiteljima samo rekao da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo, ali da nije u stanju iznositi svoju obranu.

"U tom predmetu i nadalje je u tijeku istraga, u okviru koje je naloženo prometno vještačenje. Zbog potrebe međunarodne pravne pomoći, prometno vještačenje još nije dovršeno, no očekujemo njegov skori dovršetak, nakon čega će biti donesena meritorna državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti obaviještena putem naše službene web stranice", odgovorili su Indexu prije par mjeseci iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva na upit zašto istraga još uvijek nije dovršena. Više od toga nam nisu mogli reći jer istraga, po zakonu, nije javna.

Nitko nije znao pročitati podatke iz crne kutije

Međutim, tada smo doznali zašto istraga još uvijek nije dovršena. Sve se svodilo na to da je Kamenički vozio skupocjeni Mercedes koji u sebi ima ugrađenu tzv. crnu kutiju koja bilježi tijek vožnje.

"Nitko u Hrvatskoj ne može pročitati podatke iz te crne kutije. Zbog toga smo se putem međunarodne pravne pomoći obratili proizvođaču automobila da nam oni očitaju podatke iz crne kutije. No odgovorili su nam da ni oni ne mogu to napraviti jer se radi o dijelu koji i sami kupuju od drugog proizvođača pa smo se morali obratiti i njima. Zato sve to toliko traje", doznao je Index od izvora bliskog istrazi.

Navodno se uz pomoć tih podataka može izraditi i trodimenzionalna rekonstrukcija događaja. Međutim, da njegov automobil nije imao tu crnu kutiju, jednostavno bi pozvali sudskog vještaka koji bi rekonstruirao događaj i time bi istraga manje-više bila završena. U prijevodu, da je imao lošiji automobil, već bi vrlo vjerojatno bio i optužen i osuđen na bilo kakvu kaznu. Ili pak oslobođen, ako bi sud tako odlučio.

Cijena iščitavanja podataka iz takve crne kutije je oko 10 tisuća kuna, otkrio je RTL-u prometni stručnjak Husinec.

Dosad je bilo jasno da je dvadesetogodišnji Kamenički Ilicom svoj Mercedes AMG C63 vozio brže od 100 kilometara na sat. Na snimkama nadzornih kamera navodno se vidi da se utrkivao s nekim crvenim automobilom, ali njegov vozač nikada nije identificiran.

"Istraga je išla jednim dijelom i u smjeru tih navoda o utrkivanju, nije u konačnici utvrđeno da se to dogodilo, ali da, istraživalo se", kazao je odvjetnik Krešić.

 

Pročitajte više