Kamerom protiv Alzheimerove bolesti

ZNANSTVENICI su otkrili kako će pomoći pacijentima s gubitkom pamćenja, posebno onima s Alzheimerovom bolesti. Rješenje vide u maloj kameri koja se učvršćuje na tijelo te snima i pohranjuje slike okoline u kojoj pacijent boravi i to svakih 30 sekundi.

Kamera (SenseCam) pohranjuje slike u nižoj rezoluciji kako bi ih što više mogla pohraniti na svoju memoriju od 1 GB. Na taj način kamera može prihvatiti oko 30 tisuća slika. Fotografije možda neće biti kvalitetne kao one iz obiteljskih albuma, ali znanstvenici tvrde kako će uvelike pomoći pacijentu da se prisjeti svih informacija.

Osobama koje su testirale kameru bilo je dovoljno vidjeti jednu fotografiju s kamere i ona bi im aktivirala sjećanje na cijeli događaj, čak i na detalje koji nisu zabilježeni.

SenseCam osim pohranjivanja fotografija ima funkcije mjerenja tlaka, otkucaja srca i topline tijela. Ideja za uređaj nastala je u Microsoftu 1999. godine, a prvotni cilj bio je rješavanje jednostavnih problema, poput pronalaska izgubljenih ključeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.