Kampanja ženske mreže u povodu dana protiv nasilja nad ženama

NA DANAŠNJI Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ženska mreža Hrvatske započela je kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kojom želi upozoriti na probleme obiteljskog nasilja.

U Hrvatskoj je, po podacima policije, u proteklih 1,5 godinu dana ubijeno 17 žena, dok je u 25 slučajeva ubojstvo spriječeno u posljednjem trenutku.

Ženska mreža Hrvatske postavila je na Trgu bana Jelačića siluete ubijenih žena, želeći upozoriti da je nasilje ozbiljan problem kojim se država i društvo moraju sustavno baviti.

"Država i društvo nisu dovoljno učinili na sprečavanju nasilja nad ženama. Iako je, zahvaljujući radu ženskih organizacija, sve više prijava jer žene ne žele trpjeti nasilje, to još nije dovoljno", izjavila je koordinatorica Ženske mreže Sanja Sarnavka.

Ocijenila je kako su u Hrvatskoj učinjene značajne promjene na višoj razini pa ženske udruge dobro surađuju s MUP-om i Državnim odvjetništvom. No, ostaje problem međuresorske suradnje i nedovoljne educiranosti policije na terenu.

"Treba se zabrinuti kada služba za socijalni rad kao rješenje ženi nudi smještaj djece u dom, a njoj napuštanje doma, što znači da ona mora bježati dok nasilnik ostaje kod kuće", upozorava Sarnavka.

Ipak, unatoč nedostatnom broju skloništa za žene, koje nakon toga nemaju kuda, nasilje treba prijaviti policiji, obratiti se liječniku i službi za socijalni rad, a danas postoji i velika mreža ženskih udruga koja je spremna pomoći, rekla je Sarnavka.

Ovogodišnja akcija "16 dana aktivizma provi nasilja nad ženama" održat će se u šest zemalja regije, a siluete ubijenih žena bit će postavljene na glavnim trgovima sedam hrvatskih gradova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.