Kanađani i američki marinci stigli u Port-au-Prince

VIJEĆE sigurnosti UN-a jednoglasno je usvojilo u nedjelju rezoluciju o slanju međunarodnih snaga na Haiti, a kandski vojnici i američki marinci već su stigli u zračnu luku glavnoga grada te karipske države PortauPrince.

Petnaestčlano Vijeće na brzinu je sazvalo sastanak iza zatvorenih vrata nekoliko sati nakon što je haićanski predsjednik Jean-Bertrand Aristide podnio ostavku i pobjegao iz zemlje ostavivši je u potpunom kaosu.

Sastanak Vijeća održan je nakon što su kanadski vojnici već stigli na Haiti kako bi osigurali zračnu luku u Port-au-Princeu i otvorili put za dolazak najmanje nekoliko stotina američkih vojnika u sklopu multinacionalnih snaga.

Također se očekuje da će i Francuska poslati svoje vojnike u ponedjeljak.

Američki marinci stigli su u zračnu luku u Port-au-Princeu u noći s nedjelje na ponedjeljak u dva vojna zrakoplova, javio je reporter France Pressea.

"Mi smo ovdje kako bi štitili američke interese", rekao je za AFP zapovjednik marinaca bojnik Michael Edwards. On je izjavio da još jedan zrakoplov treba uskoro stići, ali nije želio otkriti koliko će ukupno marinaca biti raspoređeno na Haitiju.

Pročitajte više