Kanadski general u Haagu: Srbi su mogli zaustaviti prodor Hrvatske vojske

NA MEĐUNARODNOM kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu nastavljeno je protuispitivanje kanadskog generala Alaina Foranda koji je proteklih dana svjedočio u korist Haškog tužiteljstva.

Forand je danas odgovarao na pitanja odvjetnika Grega Kehoea, pravnog zastupnika generala Ante Gotovine, koji je ustvrdio da su vlasti krajiških Srba dan prije 17 sati prije početka operacije Oluja donijele odluku o provođenju plana evakuacije civilnog stanovništva iz Krajine.

Kanadski je general to opovrgnuo tvrdeći da Srbi nisu imali nikakve planove za evakuaciju, međutim Kehoe ga je u nekoliko navrata uhvatio u proturječnosti.

Kehoe je dokazivao da je krajiška vlada imala plan za evakuaciju odnosno da je Vrhovni savjet obrane krajiških Srba donio takvu odluku 4. kolovoza 1995. u podne, u vrijeme kada je Forand smatrao da je vojna situacija stabilna.

Forandu evakuacija ostala nejasna

General Forand je kazao da je podatak o planu evakuacije dobio tek nekoliko tjedana nakon evakuacije srpskog stanovništva, a takvu odluku krajiškog rukovodstva ocijenio je odlučujućom za ukupan poraz krajiških Srba. Dodao je da je bio iznenađen nepostojanjem druge odnosno treće crte obrane te je vjerovao da se prodor hrvatskih trupa mogao zaustaviti ili ograničiti da su te linije obrane postojale.

Također je rekao da mu nije bilo jasno zbog čega je organizirana evakuacija stanovništva, "osim ako to nije bilo odlučeno". Ipak je ostao pri stavu da plan evakuacije nije postojao i unatoč tome što mu je predočeno pismo tadašnjeg specijalnog izaslanika Glavnog tajnika UN-a, Yasushija Akashija. Akashi je 4. kolovoza u New York poslao pismo u kojem traži pomoć UN-a u evakuaciji civila iz Benkovca, Obrovca, Gračaca i Knina prema Petrovcu i Banjoj Luci.

Pored toga odvjetnik Kehoe je Foranda suočio s dvama dokumentima u čijoj je izradi osobno sudjelovao. Riječ je o Forandovoj izjavi koju je dao Haškom tužiteljstvu u kolovozu 1996. i prezentaciji o operaciji Oluja koju je Forand osobno sastavio 26. lipnja 1996. Kanadski general je u prezentaciji tako naveo profesionalnost Hrvatske vojske i "odlično korištenje topništva", a u kasnijoj izjavi Tužiteljstvu to uopće nije spomenuo.

Također, u prezentaciji je napisao da bi situacija ne terenu bila drukčija "da vojska krajiških Srba nije donijela odluku o evakuaciji civila čime je inicirala opće povlačenje", dočim je Haškom tužiteljstvu rekao da je do evakuacije došlo zbog toga što je panika uhvatila srpske civile i vojsku.

Kanadski general nije znao za Čermakove zapovijedi

Odvjetnik generala Ivana Čermaka svjedoku je predočio nekoliko dokumenata iz kolovoza 1995. iz kojih se vide zapovjedi visokih dužnosnika MUP-a, a koji od pripadnika hrvatske policije u Sektor jug traže zaustavljanje pljačke, paleža i ubojstava.

Forand je danas također upoznat sa sličnim zapovijedima koje je izdao tadašnji načelnik glavnog stožera Hrvatske vojske general Zvonimir Červenko, a za koje je rekao da s njima u to doba nije bio upoznat.

Alain Forand je umirovljeni general Kraljevske 22. regimente Kanadske vojske i jedan je od važnijih svjedoka Tužiteljstva Haškog suda u postupku protiv generala Čermaka, Gotovine i Markača. U vrijeme operacije Oluje bio je zapovjednik UN-ovih snaga u Sektoru jug.

R.I.
Foto: ICTY TV

Pročitajte više