Kanadski generali ključni svjedoci protiv Gotovine?

DVOJICA visokih kanadskih časnika UNPROFOR-a Andrew Leslie i Alain Forand, koji su odmah nakon akcije Oluja optuživali Hrvatsku za prekomjerno granatiranje Knina, bit će dva ključna svjedoka protiv generala Ante Gotovine.

Optužnica protiv generala Gotovine u velikoj se mjeri zasniva na svjedočenju i istrazi koju su 1995. godine vodili sada umirovljeni kanadski generali Alain Forand, tadašnji zapovjednik UN-ovog sektora Jug i general Andrew Leslie.

Haško tužiteljstvo je odbacilo njihove tvrdnje o prekomjernom granatiranju Knina te one nisu ušle u optužnicu. Kanađani su tvrdili da je na Knin palo oko 3000 granata, od čega samo 250 na vojne ciljeve. Odmah nakon Oluje njihove tvrdnje su osporavane, i od strane stranih novinara koji su se nakon akcije našli u Kninu. Roy Gutman, dobitnik Pulitzerove nagrade, prije dvije godine je izjavio da je Hrvatska vojska, što se granatiranja tiče, bila vrlo suzdržana.

"Teško je razumjeti zašto su granatirali Knin....osim ako nisu htjeli proširiti paniku da potaknu civile na bijeg"- prenosi Jutarnji list izjavu Foranda koju je dao kanadskom listu Vancouver Sunu.

Leslie je ispričao da su prvog dana akcije Oluja, 4. kolovoza bile granatirane mnoge stambene zone te da je bilo mnogo ranjenih. Optužnica Gotovinu tereti za smrt 150 civila, a Leslie procjenjuje da se radi o oko 500.

Bivši UNPROFOR-ov general tvrdi da je osobno vidio 50-ak mrtvih, od kojih 15 vidio ujutro 5. kolovoza na putu prema bolnici. Radilo se o nekoliko muškaraca, a ostalo su, kako tvrdi, bile žene i djeca.

U telefonskom razgovoru Leslie je Jutarnjem listu odbio kometirati Oluju i svoje razgovore s haškim istražiteljima. Još ne zna hoće li biti pozvan u Haag, a ako se to dogodi, vjerojatno će svjedočiti.

Pročitajte više