Kandidat HDZ-a za ministra kulture negira Ustav i anifašizam

Screenshot: HRT

"HRVATSKA je oslobođena 1990. godine. Obrambeni i oslobodilački rat iz devedesetih godina jedini je rat u dvadesetom stoljeću iz kojeg su Hrvati izašli kao istinski pobjednici. To je jedini temelj na kojem se treba graditi ova država. Duhovi i zlodusi iz prošlosti proizvodit će stalni društveni rascijep beskrajne debate", rekao je  Zlatko Hasanbegović, kandidat HDZ-a za mjesto ministra kulture govoreći u emisiji Otvoreno HTV-a koja se emitirala u svibnju prošle godine.

Hasanbegović tvrdi i da se u Ustavu nigdje ne spominje antifašizam iako je temelj državne suverenosti počiva na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.

> Poslušajte kako se potencijalni ministar kulture na Bleiburgu obračunao s Milanovićevom vladom

Isto tako povodom 60. obljetnice pobjede nad fašizmom Hrvatski sabor je 13. travnja 2005. godine donio Deklaraciju o antifašizmu. U tom dokumentu stoji da su vrijednosti i visoki doprinos hrvatskog naroda u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu ugrađene u temelje samostalne Republike Hrvatske, u izvorišnim osnovama Ustava Republike, kojima su afirmirane i Odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.


"Pozivamo državna tijela i javne institucije na objektivno, cjelovito i nepristrano sagledavanje povijesnog razdoblja Drugog svjetskog rata i antifašizma u Republici Hrvatskoj, ne izjednačavajući antifašistički pokret s ideologijom komunizma", stoji u saborskom dokumentu.

No, potencijalni ministar kulture čini se da ima drugačije mišljenje.

"Antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, to je floskula", smatra kandidat za ministra kulture.

Sporne izjave možete vidjeti OVDJE od 47:30 minute.



 

Pročitajte više