NOVI KRAH ODNOSA Obama iz Amerike izbacio 35 ruskih diplomata

Foto: Getty Images

SAD protjeruje 35 ruskih diplomata i zatvara dva ruska postrojenja u New Yorku i Marylandu kao odgovor na ponižavanje američkih diplomata u Moskvi, rekao je visoki vladin izvor iz SAD-a, prenosi Reuters.


Potezi protiv ruskih diplomata u Washingtonu i konzulata u San Franciscu dio su akcije da se kazni Rusija za provociranje američkih diplomata u Moskvi, ali i miješanje u izbore u SAD-u.

Obamina adminitracija na odlasku danas je objavila i cijeli niz mjera protiv Rusije zbog hakiranja američkih političkih institucija i individualaca i curenje informacija koje su pomogle da Trump pobijedi na izborima.

Obama je rekao da to nisu sve sankcije i upozorio da će SAD poduzeti druge mjere kada za njih bude vrijeme, uključujući i one koje neće biti javno objavljene.

U priopćenju s odmora na Havajima pozvao je "prijateljske i zemlje saveznice" SAD-a da "zajedno rade na suprostavljanju ruskom potkapanju dobrih međunarodnih običaja i uplitanju u demokratski proces".

Još nije poznato hoće li Trump, koji zaziva bolje odnose s Rusijom, moći poništiti ovu odluku.

U izjavi u četvrtak Obama je naveo da je sankcionirao devet entiteta ili pojedinaca, među kojima su GRU i FSB, dvije ruske obavještajne službe i tvrtke koje su dale materijalno podupirale informatičke operacije GRU-a.

Američko ministarstvo financija je također kaznilo dvojicu Rusa optuženih za hakiranja s ciljem skupljanja kapitala ili osobnih podataka.


Ruski diplomati imaju 72 sata da napuste SAD. Pristup prostorima koje su do sada Rusi koristili bit će im zabranjen.

"Te mjere poduzete su kao odgovor na ruske pritiske na američke diplomate i djelovanje diplomata za koje smo ocijenili da nije u skladu s diplomatskom praksom", rekao je dužnosnik.

"Nadamo se da će nakon nametanja troškova ruskim diplomatima u SAD-u i uskraćivanja pristupa dvjema lokacijama ruska vlada preispitati svoje postupke, koji su otežali djelovanje i ugrozili sigurnost osoblja našeg veleposlanstva u Rusiji", rekao je dužnosnik.

Američki dužnosnik odbio je imenovati ruske diplomate na koje se odluka odnosi, no ruski veleposlanik u SAD-u Sergej Kisljak neće biti protjeran.

Rusija: Znat ćemo odgovoriti

Na odgovor Kremlja nije trebalo dugo čekati. Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je ovo još jedan dokaz nepredvidljive i agresivne vanjske politike SAD-a.

"Iz našeg kuta, ovakve akcije aktualne administracije dokaz su nepredvidljive i agresivne vanjske politike SAD-a", rekao je Peskov.

Potezi SAD-a, rekao je Peskov, neće proći tek tako. Rusija će, kaže glasnogovornik, znati odgovoriti
 

Pročitajte više