Kaos na aerodromima, pao sustav za check-in, kasne letovi širom svijeta

Foto: FaH

VELIKE aviotvrtke diljem svijeta u jutros su nakratko su bile pogođene računalnim poteškoćama koje su uzrokovane problemom u sustavu španjolske tehnološke tvrtke Amadeus, zbog čega je kasnio manji broj letova.

Sustav za check-in putnika koji koriste brojne aviokompanije pao je i izazvao kaos na brojnim aerodromima poput Gatwicka, Charlesa De Gaullea i Reagana.

"Amadeus može potvrditi da su se naši sustavi oporavili i sad funkcioniraju normalno", objavio je glasnogovornik tvrtke Amadeus.


Kako piše Independent, softver Amadeus Altea koristi velik broj zrakoplovnih tvrtki pri check-inu, čak njih 125.

Koriste ga primjerice British Airways, KLM i Lufthansa, a iako je softver bio u potpunosti u kvaru samo 15 minuta i to je bilo dovoljno da izazove kaos.

Independent je javio kako se softver polako popravlja, ali kako bi moglo potrajati dok u potpunosti profunkcionira.

Probleme su prijavili i putnici u Singapuru i Melbourneu, javlja Independent.

Sličan incident dogodio se i u travnju

Sličan se incident dogodio u travnju kad su računalni problemi spriječili aviotvrtke poput Lufthanse i Air France-KLM da ukrcaju putnike.

Upravitelj frankfurtske zračne luke Fraport na svom je Twitter profilu objavio da je najveća njemačka aviokompanija Lufthansa, kao i njezine partnerske tvrtke, pogodio računalni problem koji je trajao oko 30 minuta, tijekom kojih se nije mogla ukrcati prtljaga, no da je problem riješen.

Londonska zračna luka Gatwick također je otkrila da su postojali "kratkotrajni problemi", no da sad normalno radi.

Glasnogovornik grupacije ADP koja upravlja zračnim lukama u širem pariškom području potvrdila je da su se aviotvrtke koje koriste sustav Amadeusa susrele s problemima u zračnoj luci Charles de Gaulle u francuskoj prijestolnici.

Pročitajte više