Kaos u Dalmaciji: Voda potopila Dioklecijanove podrume, kamenje padalo na cestu

Foto, Video: Dalmacija Danas

JAKA kiša koja pada od sinoć izazvala je brojne probleme u Splitu i okolici, javlja portal Dalmacija Danas. Na ulici Domovinskog rata, na izlazu iz grada, stvorio se veliki bazen, a automobili su jedva prolazili.

>> Vaše slike i snimke nam šaljite na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Prema podacima s Crometeo mjerne postaje Split Spinut, posljednja 24 sata palo je 57 litara kiše po kvadratnom metru, od čega 48 od ponoći.

"Policija će otići obaviti provjere, a uputili smo i ophodarsku službu da provjere stanje na cesti. Zasad nemamo nikakve prijave građana o nemogućnosti prolaska cestom, ali uputit ćemo sve nadležne službe", kazali su iz policije.

Zaplivali su i Dioklecijanovi podrumi.

"Imali smo par intervencija ispumpavanje vode, ali sa svake smo se vratili, jer za pumpu je potrebno bar 10 centimetara vode, a toga nije bilo. Zapalile su se instalacije u ulici Put Plokita, izašlo je jedno vozilo i već se vratilo. Građani ne znaju tko je nadležan, pa nas zovu ako je poplivala cesta, parkiralište ili dvor, ali to nije u našoj nadležnosti, postoje službe koje to održavaju", kažu vatrogasci.

Još obilnija kiša nego u Splitu pala je u njegovoj okolici, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima Crometeo mjerne postaje Zvjezdano selo Mosor, do 12 sati pale su čak 72 litre kiše po kvadratnom metru. Goleme količine kiše koje su pale u svega nekoliko sati, a kiša i dalje pada, izazvale su bujice i odrone na cesti između Žrnovnice i Gornjeg Sitnog.

Čini se da je najgore stanje na okukama iznad Donjeg Sitnog gdje su bujice i blato prekrili dobar dio kolnika, a jedna oveća kamena gromada pala je na kolnik i potpuno onemogućila promet jednom prometnom trakom.

Sad je vedro

DHMZ je danas najavio promjenjivo vrijeme i obilnu kišu.

"Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Oborina će biti češća i obilnija na Jadranu. U istočnim će predjelima biti duljih suhih i sunčanih razdoblja. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu će umjereno i jako jugo slabjeti, a na sjevernom i srednjem dijelu okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 18 do 23 °C, na istoku malo viša", stoji u objavi DHMZ-a.

Trentuno je vedro i nema naznaka nove kiše. A voda se povukla s velikog dijela ulica koje su do prije sat bile poplavljene.

Pročitajte više