Kaos u Egiptu: U uličnom ratu poginuo jedan vojnik, ozlijeđeno 600 ljudi

PRISTAŠE odlazećeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka danas su na konjima i devama upali među prosvjednike koji traže njegovu ostavku te je izbio žestoki sukob. Al Jazeera piše kako je u sukobima ozlijeđeno više od 600 ljudi.

Najmanje jednog muškarca su prosvjednici uspjeli skinuti sa konja te ga prebiti na Trgu Tahrir. Dvije zaraćene strane su međusobno izmjenjivale uvrede te se bacalo kamenje, palice i cipele. Sve je ubrzo preraslo u masovnu tučnjavu. No, usprkos "zapaljivoj situaciji" koja vlada u Egiptu, na početku sukoba nigdje nije bilo policije, dok se moglo vidjeti vrlo malo vojnika. Nekoliko ljudi je sa zgrada koje okružuju trg na prosvjednika bacalo bombe kućne izrade.

Vojska bacila suzavac

Viđeni su prosvjednici obliveni krvlju koji su prebačeni u kliniku, a drugi su se penjali na tenkove, mahali zastavama i glasno vikali. Tučnjava je započela kada su se Mubarakovi pristaše probili kroz barikade do antivladinih prosvjednika koji već osmi dan traže odlazak predsjednika. Kako bi riješili sukob, na Trg Tahrir je upala vojska te su bacili suzavac, piše CNN.

Državna televizija je javila da je u sukobima poginuo jedan pripadnik sigurnosnih snaga u bitkama koje se vode oko trga Tahrir. Na mjestu događaja su se čuli i pucnjevi, a bacali su se i Molotovljevi kokteli te palile zgrade. Na državnoj televiziji je javljeno i kako su "bori na devama" bili radnici na piramidama koji se brinu zbog utjecaja krize na egipatsku ekonomiju. Glasnogovornik egipatskog Ministarstva zdravstva Abdel Rahman Shaheen je kazao da je u bolnice dovezeno 350 ljudi.

Predsjednik Hosni Mubarak jučer je obećao egipatskom narodu da se neće kandidirati na izborima u rujnu, ali da svoj mandat želi odraditi do kraja. Prosvjednike to nije zadovoljilo te traže da odmah odstupi s vlasti. 

Pročitajte više