Kaos u Izraelu došao do usijanja, predsjednik poslao oštru poruku. Sprema se obrat?

Foto: EPA

IZRAELSKA vlada raspravlja o zamrzavanju svoje sporne planirane pravosudne reforme nakon što su izbili masovni prosvjedi u nedjelju navečer, izvijestio je jutros Jerusalem Post.

Bijesni prosvjednici navodno probili blokadu blizu Netanyahuove rezidencije

Deseci tisuća ljudi spontano su se okupili u Tel Avivu prosvjedujući zbog toga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu smijenio ministra obrane Yoava Galanta, pošto je on pozvao vladu da zaustavi reformu, čiji bi ključni elementi trebali biti usvojeni u sljedećih nekoliko dana. 

U Jeruzalemu su bijesni prosvjednici navodno probili blokadu ceste u blizini Netanyahuove rezidencije, iako nije bilo jasno je li 73-godišnji premijer kod kuće.

 

Netanyahu sazvao hitan sastanak. Ipak stopira reformu?

S obzirom na situaciju Netanyahu je sazvao hitan sastanak. Prema Jerusalem Postu, razgovori koji su počeli u nedjelju navečer nastavili su se do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak.

Čelnici izraelske krajnje desne koalicijske vlade trebali bi se sastati u uredu premijera u ponedjeljak, izvijestio je novinski portal ynet.

Izvor u Likudu rekao je Reutersu da će Netanyahu vjerojatno zaustaviti reformu.

Predsjednik poslao poruku premijeru: "U ime jedinstva izraelskog naroda, u ime odgovornosti..."

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je vladu da zaustavi svoju kontroverznu planiranu reformu pravosuđa nakon što su zemlju potresli nasilni prosvjedi u nedjelju navečer.

"U ime jedinstva izraelskog naroda, u ime odgovornosti, tražim od vas da odmah zaustavite zakonodavni proces", napisao je Herzog na Twitteru rano ujutro u ponedjeljak, u apelu krajnje desnoj koalicijskoj vladi premijera Benjamina Netanyahua.

"Ljude obuzima duboki strah", rekao je Herzog, dodajući da su ugroženi izraelska sigurnost, gospodarstvo i društvo.

Sjedinjene Države izrazile su duboku zabrinutost i pozvale na hitan kompromis nakon što su u Tel Avivu izbili prosvjedi.

Pročitajte više