Kapetan potonulog ciparskog broda optužen za nemar, on za incident krivi morske struje

KAPETAN putničkog broda koji je potonuo uz obalu Grčke nakon čega se u moru našlo više od 1500 putnika, optužen je za nemar i protiv njega će biti pokrenut sudski proces, javlja Associated Press.

Kapetan je također optužen i za kršenje međunarodnih propisa o sigurnosti i održavanju ekološke ravnoteže okoliša, rekla je glasnogovornica Ministarstva pomorstva.

Uz kapetana ispitano je još pet časnika, ali nije potvrđeno hoće li i protiv njih biti podignuta optužnica. Svih šest muškaraca za sad je na slobodi, ali idući se tjedan moraju pojaviti pred sudom.

Optužbe protiv kapetana i petorice članova posade vrlo vjerojatno će biti proširene ako se dva francuska turista koja su tijekom potonuća broda nestala, proglase mrtvima. S potopljenog je broda, prema dosadašnjim informacijama, spašeno 1154 putnika i 391 član posade, pri čemu se dva francuska turista i dalje smatraju nestalima.

Optuženi kapetan broda danas je u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju kazao kako su morske struje krive za potonuće broda. "Osjetio sam da je brod, koji je plovio zadanim smjerom, odbačen udesno od snažnih struja. Naredio sam snažan okret ulijevo, ali nije bilo dovoljno vremena da se brod izravna", kazao je.

Podsjećamo, luksuzni ciparski putnički cruiser "Sea Diamond" koji je plovio pod grčkom zastavom, potonuo je u blizini Santorinija u Egejskom moru, 18 sati nakon što se nasukao i pokušao osloboditi od stijena, pri čemu je trup broda ostao rasparan.

Brod deplasmana 22.000 tona nasukao se u četvrtak na stijenu obalnog pojasa Santorinija, a incident se dogodio dok se na brodu nalazilo oko 1.600 putnika i članova posade. Odmah po odvlačenju cruisera počela je trosatna akcija spašavanja putnika, koji su brod napustili pomoću gumenih čamaca.

Grčke vlasti koje su vodile akciju spašavanja putnika priopćile su kako su s broda nestale dvije osobe za kojima se i dalje traga. Radi se o francuskim turistima, 45-godišnjem muškarcu i njegovoj 16-godišnjoj kćeri.

B.S./P.V.
Foto:AFP

Pročitajte više