Kapetan prvi napustio trajekt koji je počeo tonuti

IME Sayyeda Omara, kapetana zlosretnog broda "Al Salaam 98", čije je potonuće u Crvenom moru odnijelo oko 970 života, sigurno neće biti zapisano zlatnim slovima u povijesti pomorstva.

Prema izjavama više očevidaca, upravo je kapetan broda prvi pobjegao i to sam u čamcu za spašavanje, te ostavio putnike na cjedilu. Njegov "svijetli" primjer ubrzo su slijedili i ostali brodski časnici, tako da je oko 1300 putnika ostalo samo suočeno s neminovnom katastrofom.

"Gorući Titanik", kako ga je opisao jedan preživjeli putnik, potonuo je ubrzo nakon kapetanovog uzmaka, a dodatni problem nesretnim putnicima predstavljao je nedostatak čamaca za spašavanje.

Kad su se našli u uzburkanom moru, mnogi od njih su se zbog olujnog vjetra i velikih valova ubrzo utopili.

"Navukli smo pojaseve za spašavanje kad smo vidjeli vatru iz potpalublja, ali časnici na brodu su rekli da je sve u redu i kazali nam da ih skinemo. Odmah nakon toga, brod je počeo tonuti i kapetan je otišao čamcem." - rekao je Sahata Ali, Egipćanin koji je preživio tragediju.

"Kapetan je prvi napustio palubu i zaprepašteno smo osjećali da brod tone." - dodao je Khaled Hassan, još jedan od preživjelih.

Shirin Hassan, zadužen za pomorstvo u Egipatskom ministarstvu transporta, izjavio je državnoj televiziji da je potonuće broda izazvano požarom na autu koje se nalazilo na donjoj palubi.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak u posjetu ozlijeđenima u nesreći u luci grada Hurghada izjavio je kako je naredio istragu o odgovornosti za tragediju, a također je naložio da se obiteljima poginulih isplati novčana pomoć od po 5200 dolara, dok će obitelji preživjelih dobiti upola manje iznose.

Na ulazu u luku Sfaga došlo je do obračuna specijalne policije i rodbine nastradalih koji su došli saznati vijesti o najmilijima. Bijesni zbog toga što su službeni podaci šturi, pokušali su provaliti u luku, pa je policija "uredovala" suzavcem i palicama.

Z.A.
Foto: Nile Television

Pročitajte više