Kapetanu spašavanje trudnice nije jedino dobro djelo: "Nema umora kad su u pitanju ljudski životi"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL (na fotografiji koordinator Ante Mrvica)

"KAD sam vidio da mi je mobitel jutros u 5.33. zazvonio odmah sam znao da nešto nije u redu. Javili su mi da zbog lošeg vremena helikopter ne može doći po trudnicu koju su uhvatili trudovi. U sekundi sam donio odluku da se trajekt koje je već isplovio prema Splitu vrati na Vis po trudnicu”, započeo nam je priču Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

> Bravo, kapetane! Trajekt se vratio do Visa da preveze trudnicu do Splita na porod

U razgovoru za Index rekao je kako to nije ništa spektakularno i neobično te da su više puta imali takav slučaj kad zbog lošeg vremena helikopteri ne mogu doći na otoke pa im u pomoć priskaču trajekti.

"Ovaj zapovjednik broda koji je spasio trudnicu je kapetan Jere Lukšić. On je skoro pred penziju i nije upitno da kaže "Ja sam umoran", svi dajemo svoj obol u spašavanju. Kad vidite da treba ići u spašavanje onda se odmah kreće, to su normalne stvari, nema šanse da kažem poslat ću to na Upravu pa čekati njihovo odobrenje, nema toga. Tu vam treba mozak brzo raditi i donijeti odluku jer je spašavanje ispred svih materijalnih dobara.

Ponekad imamo i slučajeve srčanih udara, a iako većinom helikopteri interveniraju, kad oni ne mogu mi dignemo trajekt. Nikad se ne kaže gotovo mi je radno vrijeme ili umoran sam. Ljudi s otoka se uz nas osjećaju sigurnije. Ne rade probleme ako čekaju radi nekog hitnog slučaja, to se svakome od nas može dogoditi. Spašavanje života nam je iznad svega", rekao je Mrvica, koji je u Jadroliniji od 1990., a prije toga je 16 godina plovio morima i stekao poprilično iskustvo.

U 2014. dobio nagradu "Ponos Hrvatske"


Kazao je kako su dvije posade trajekta Tin Ujević i on 2014. dobili i plaketu “Ponos Hrvatske” radi dobrog djela iz 2013.

"Poziv smo primili u ponoć i pol u četvrtak, 13. studenog 2013. Nazvali su nas iz Centra hitne medicinske pomoći iz Jelse. Radilo se o trudnici s kompliciranom trudnoćom koja je trebala roditi svakog trena, a očekivalo se da će i porod biti zahtjevan. Olujno jugo. Prijevoz policijskim gliserom ili helikopterom nije dolazio u obzir. Jedina preostala opcija bio je trajekt koji se nalazio u luci Stari Grad na Hvaru.

Nakon konzultacija sa zapovjednikom broda i liječničkom ekipom, odlučeno je da se trudnicu hitno prebaci u Split. Trajekt je nešto prije jedan ujutro isplovio, a žena je ujutro u splitskom KBC-u rodila djevojčicu. Trajekt se zatim vratio u Stari Grad i u pet ujutro odradio redovitu liniju za Split, bez kašnjenja", ispričao nam je Mrvica.

Ovo je tek jedna od stotine priča koje prate dugogodišnju karijeru ovog 63- godišnjeg iskusnog pomorca uz kojeg se otočani ne trebaju brinuti jer kako kaže, svima će uvijek uskočiti u pomoć.

Pročitajte više