Kapraljević: najbolje bi bilo ukinuti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Obnašatelj dužnosti predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Antun Kapraljević izjavio je danas kako bi zbog opstrukcija to povjerenstvo bilo najbolje raspustiti i ukinuti.

Predlažem Hrvatskom saboru, koji nas je imenovao, da nas i raspusti, rekao je Kapraljević na konferenciji za novinare, najavljujući da se Povjerenstvo sastaje idući tjedan i da bi to mogla biti njegova "posljednja večera".

Sve dužnosnike koje je nova Vlada imenovala u nadzorne odbore trgovačkih društava, pozvao je da podnesu ostavke, jer su, tvrdi, protuzakonito imenovani i nalaze se u sukobu interesa.

Kapraljević najavljuje da će na sljedećoj sjednici Povjerenstva predložiti da se svakom od spomenutih dužnosnika u sljedeća tri mjeseca s plaće "skida" po tisuću kuna, a premijeru Ivi Sanaderu, koji je potpisao ta imenovanja, po dvije tisuće kuna.

Kaže i da su svi dužnosnici imenovani protuzakonito jer Vlada prije njihova imenovanja nije utvrdila, a Sabor nije potvrdio, popis trgovačkih društava od posebnog državnog interesa.

Čelnik Povjerenstva navodi da na dva dopisa, kojima je Povjerenstvo tražilo sastanke, nisu odgovorili ni Banski dvori, a niti predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Takav odnos prema Povjerenstvu čista je opstrukcija, ocijenio je Kapraljević.

Naveo je da se HDZ, dok je bio u oporbi, zauzimao za Zakon o sprečavaju sukoba interesa, a sada ga opstruira na opisani način, jer zbog svijeta i Europe nema hrabrosti ukinuti ga.

Požalio se i da ni jedan od prijedloga Povjerenstva nije prihvaćen kod pisanja izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Za iduću sjednicu Povjerenstva pripremljeni su zaključci, a ako ne budu prihvaćeni, Kapraljević najavljuje ostavku.

Povjerenstvo je do sada zaprimilo 53 predmeta, od kojih 13 prijava (primjerice protiv zastupnika Čačića, Čehoka), 20 mišljenja itd.

(Hina) xum ymć

Pročitajte više