Kaptol ima 50 milijuna razloga za rat s papom Franjom

Foto: Getty, Tomislav Miletic/PIXSELL, 123rf

RAT između Kaptola i Vatikana, odnosno nadbiskupa Josipa Bozanića i pape Franje, čini se da se produbljuje s najnovijim izjavama hrvatske strane. Naime, dnevnik Večernji list i danas je, pozivajući se na svoje izvore s Kaptola, ponovio tezu kako afera s nekretninama prebendara, odnosno financijske makinacije kojima je Crkva u Hrvata navodno oštećena za 50 milijuna eura nije ništa drugo nego pokušaj smjene nadbiskupa Bozanića.

>> KAPTOL PROTIV VATIKANA Apostolski nuncij pisanja novinara bliskih Bozaniću nazvao - fantazijama

>> Zagrebačka nadbiskupija ne želi komentirati ništa oko monsinjora koji je spiskao 50 milijuna crkvenih eura

Večernji list tako donosi kako je jedan od najvećih grijeha bivšeg odvjetnika prebendara Darija Budimira zapravo njegova prijava Vatikanu, kao i tvrdnja da je Bozanić znao sve o makinacijama. To su nazvali - lažima. Na tom tragu je i večerašnje izdanje HTV-ove emisije Otvoreno koje će se baviti pitanjem stoji li iza ove afere pokušaj smjene Bozanića.

No, krenimo redom.

Nadbiskup Josip Bozanić raspustio je nedavno cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura. Odluka Kaptola donesena je, tvrdi tjednik Nacional, temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Ne daju izjavu, ali optužuju nuncija

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priopćio je prošlog tjedna da Nadbiskupija neće davati izjave vezane uz Zbor prebendara Prvostolne crkve dok traje kanonski administrativni kazneni postupak te da će po njegovu završetku dati službeno priopćenje. No, novinari bliski Kaptolu šire teze o sukobu s Vatikanom te posebno teško optužuju bivšeg apostolskog nuncija u Hrvatskoj, nadbiskupa Alessandra D'Errica.

HRT u službi Kaptola


HRT je u svom prilogu prije dva dana objavio da je nuncij pomogao odvjetniku prebendara da ode u Rim i podigne prijavu protiv prebendara i zagrebačkog nadbiskupa. Tvrde i da je nuncij cijelo vrijeme imao "pik na Bozanića", a posebno je zanimljiva teza kako bi suđenje Gabriću u Rimu bilo ravno "nacionalnoj katastrofi".

Štoviše, radnici u medijima Darko Pavičić i Ivica Šola žale se kako Vatikan nema čovjeka koji je trenutno u stanju davati točne informacije iz Hrvatske!?

"U Vatikanu ne postoji dobar stav prema Crkvi u Hrvata", rekao je Šola.

Iako se teza o Vatikanu koji radi sve kako bi smijenio Bozanića provlači već neko vrijeme, službeni Kaptol nije našao za shodno opovrgnuti takve informacije, što potvrđuje da upravo vrh Crkve u Hrvata stoji iza takvih informacija.

Reagiranje nuncija nakon priloga HTV-a

Za razliku od Kaptola reagirao je sadašnji apostolski nuncij na Malti i u Libiji, a donedavno nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico. Njegova reakcija uslijedila je nakon što je Dnevnik 3 HTV-a objavio prilog koji prilično optužuje upravo nuncija. Nuncijevu izjavu nisu imali, pa je uslijedila reakcija.

"Što se tiče govorenja i pisanja o mojoj hipotetskoj ulozi u slučaju zagrebačkih prebendara i njihova bivšeg dekana mons. Mije Gabrića, želio bih razjasniti samo dvije stvari: 1. Nikada nisam upoznao odvjetnika Budimira i sigurno ga nisam nikada susreo. 2. U čitavom tom događaju, moja je uloga bila samo ta da prenesem kardinalu Josipu Bozaniću dokumentaciju u svezi tog slučaja koja je došla iz Rima. Ništa više od toga. Sve ostalo je čista fantazija", stoji u priopćenju nuncija D'Errica koji dodaje da je njegova uloga bila samo ta da prenese kardinalu Josipu Bozaniću dokumentaciju u svezi tog slučaja koja je došla iz Rima.

"Ništa više od toga. Sve ostalo je čista fantazija", tvrdi nadbiskup Alessandro D'Errico.

Pročitajte više