Kaptol je molitvama kaznio popove koji su krivi za nestanak 50 milijuna eura

 Foto: Getty, Tomislav Miletic/PIXSELL, 123rf

KAPTOL, odnosno vrh Crkve u Hrvata, ni nakon dva mjeseca od izbijanja afere ne želi službeno govoriti o vlastitom Zboru prebendara koji se tereti da je umanjio imovinu Crkve u Hrvata za najmanje 50 milijuna eura.
 
Naime, nedavno je održan sastanak Zbora savjetnika Zagrebačke nadbiskupije, a jedna od točaka dnevnog reda bila je "razjašnjenje pitanja koja su se pojavila u Zboru prebendara Prvostolne crkve zagrebačke". No, javnost je opet uskraćena o eventualnim odgovorima koji su se mogli čuti na tom sastanku. 
 
>> Kaptol ima 50 milijuna razloga za rat s papom Franjom
 

 
Kada smo u Zagrebačkoj nadbiskupiji zatražili zaključke tog sastanka, a vezano za prebendare, pozvali su se na vlastito priopćenje od siječnja ove godine u kojem stoji kako neće biti nikakvih izjava za javnost sve dok traje "kanonski administrativni kazneni postupak".
 
Prebendari su već kažnjeni i to molitvama, psalmima i nemrsom
 
Kako smo istražili, "administrativni kazneni postupak" koji spominje Crkva, a protiv članova Zbora prebendara, odnosi se na kanonsko-pravno područje te su članovi Zbora već nepravomoćno kažnjeni kanonskim kaznama jer su se lošim financijskim poslovanjem ogriješili o pravilima Crkve. Koliko nam je poznato, presuda je donesena početkom prosinca prošle godine. 
  
Primjerice, u tom postupku dekan monsinjor Mijo Gabrić dobio je sedam godina zabrane vršenja crkvene službe te pet godina zabrane istupanja o svim dobrima Zbora prebendara. Mora godinu dana moliti psalam, a šest mjeseci biti na nemrsu i ići na duhovne vježbe. Slične, ali manje kazne dobili su ostali članovi Zbora. Crkva je najavila i pokretanje postupka nadoknade štete. 
 
Žalbeni rok trajao do 25. siječnja
 
Žalbeni rokovi na tu odluku trajali su do 25. siječnja, a kako doznajemo, vrlo mali broj odlučio se na žalbu dok su ostali prihvatili kazne. Unatoč tome, Crkva i daje ne želi o tome govoriti u javnosti jer, kako kažu - postupak nije gotov. Dok je tako, o aferi crkvenog novca vlada "omerta" - zakon šutnje.
 
Isto tako Crkva i dalje ne želi pojasniti javnosti što se zapravo dogodilo u aferi koja je početkom ove godine toliko duboko potresla temelje Crkve da se osim novčane štete spominjala i nakana vrha Vatikana da svrgne Bozanića i njemu odane biskupe s čela Katoličke crkve u Hrvatskoj.   
 
Vatikan dao preporuku Kaptolu da raspusti Prebendarski zbor 
 
Podsjetimo kako je sve krenulo kada se saznalo da je nadbiskup Josip Bozanić raspustio Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura. Zbor prebendara brine se o velikom broju zemljišta i objekata koji se nalaze unutar Zagrebačke nadbiskupije, a gospodarski su subjekt koji podnosi financijska izvješća i ima račun.
 
Prebendarima se, kako je tada prvi objavio tjednik Nacional, stavlja na teret da su protivno crkvenim propisima ulazili u velike investicije, odnosno građevinske poslove koji su propali, te je nastala financijska šteta. Riječ je o dva projekta: centar Cascade u samom centru Zagreba te projekt luksuznih stanova u Goricama na zagrebačkim Remetama. Oba projekta nisu realizirana i na kraju su prodani na javnim dražbama. 
 
O navodnim financijskim makinacijama u Hrvatskoj govorilo se i u sjedištu same Katoličke crkve u Rimu, a odluka Kaptola, da raspusti Zbor prebendara, donesena je na kraju temeljem preporuke samog Vatikana, odnosno Kongregacije za kler. 
 
Istraga Rima ravna je "nacionalnoj katastrofi"!?
 
Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja prošle godine uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara. 
 
U siječnju ove godine, kada je i buknula afera, iz Kaptola nisu htjeli davati nikakve izjave. U priopćenju od 17. siječnja obvezali su se objaviti priopćenje tek kada bude gotov kanonski administrativni kazneni postupak. 
 
No, dok službeni Kaptol šuti, pišu i govore novinari bliski vrhu Crkve u Hrvata. Naime, oni su više puta, posebno na javnoj televiziji, širili tezu o sukobu Zagreba s Vatikanom te su posebno teško optužili bivšeg apostolskog nuncija u Hrvatskoj, nadbiskupa Alessandra D'Errica.
 
Oni su tako tvrdili da je nuncij pomogao odvjetniku prebendara da ode u Rim i podigne prijavu protiv prebendara i zagrebačkog nadbiskupa. Tvrde i da je nuncij cijelo vrijeme imao "pik na Bozanića", a posebno je zanimljiva teza kako bi suđenje Gabriću u Rimu bilo ravno "nacionalnoj katastrofi". 
 
Nuncij tvrdi da su optužbe novinara bliskih Kaptolu - fantazija
 
Zaključak novinara koji se hvale dobrim vezama s Kaptolom bio je kako trenutno u Vatikanu "ne postoji dobar stav prema Crkvi u Hrvata". Zbog takvih napisa, koji nisu opovrgnuti od strane Kaptola, odnosno nadbiskupa Bozanića, reagirao je nadbiskup Alessandro D'Errico koji je danas nuncij na Malti i u Libiji. 
 
"Što se tiče govorenja i pisanja o mojoj hipotetskoj ulozi u slučaju zagrebačkih prebendara i njihova bivšeg dekana mons. Mije Gabrića, želio bih razjasniti samo dvije stvari: 1. Nikada nisam upoznao odvjetnika Budimira i sigurno ga nisam nikada susreo. 2. U čitavom tom događaju, moja je uloga bila samo ta da prenesem kardinalu Josipu Bozaniću dokumentaciju u svezi tog slučaja koja je došla iz Rima. Ništa više od toga. Sve ostalo je čista fantazija", stoji u priopćenju nuncija D'Errica koji dodaje da je njegova uloga bila samo ta da prenese kardinalu Josipu Bozaniću dokumentaciju u svezi tog slučaja koja je došla iz Rima.
 
"Ništa više od toga. Sve ostalo je čista fantazija", tvrdio je nadbiskup Alessandro D'Errico.
 
Istraga traje već dugo
 
No, činjenica je kako kazneni postupak koji provodi Crkva traje već dosta dugo. Zbor prebendara imao je pravo žalbe do 25. siječnja ove godine, a navodno se samo manji broj odlučio na tako nešto. Ostali su priznali kazne.
 
Bilo kako bilo, po Crkvi, istraga i dalje traje, a dok je tako, Kaptol neće ponovno otvarati tu temu.  

Pročitajte više