Karamarko podnio ostavku!

Foto: FAH

PRVI potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u srijedu je objavio da je dao ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, te još jednom pozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova i premijera Tihomira Oreškovića da i oni daju ostavke.

Karamarko je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a potvrdio da će se u četvrtak u Hrvatskom saboru odlučivati o Oreškovićem opozivu, nakon čega će se, kazao je, ići u preslagivanje Vlade.

Stanje krize vlasti zadnjih mjesec dana nazvao je "negledljivim folklorom".

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bio u sukobu interesa nazvao je "napola nakaradnom" jer podsjeća na verbalni delikt i ustvrdio da je isforsirana pritiskom. Najavio je da će se zbog toga obratiti Upravnom sudu.

VIDEO konferencije i tekstualni prijenos pogledajte u nastavku:

17:03 Ova ostavka je samo sanacija ove loše situacije. Imat ćemo 14 ministara u Vladi.

Svi smo odgovorni za ovaj neuspjeli eksperiment.

17:00 Nova Vlada bit će Vlada HDZ-a i partnera, ali ćemo drugačije pregovarati. Skupit ćemo većinu.

16:59 Zar vi mislite da ne smijem komentirati odluku Povjerenstva, a radi se o mojoj koži? Nećete me vi učiti, valjda imam pravo na svoje mišljenje?

Moja ostavka je simboličan čin, htio sam poslati poruku i drugima, da se prestanemo mrcvariti.

Sutra ćemo glasati o opozivu premijeru. Što, kako ćemo to opozvati? Zar ćemo opozvati opoziv?

16:58 Uvjeren sam da ćemo uspjeti presložiti Vladu.

16:57 Sve je to skupa promašeno i isforsirano. Moja pozicija u stranci nije uzdrmana, zašto bi bila?

16:56 Sukoba interesa nije bilo i nema ga. A to što je Povjerenstvo nadodalo, moj verbalni delikt...

16:55 Odluku sam donio prije deset dana, a jučer sam je priopćio Predsjedništvu.

16:51 Podnosim ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Neka isto naprave i Orešković i Petrov. Mi sutra idemo na preslagivanje, vjerujem da će Hrvatska dobiti većinu koja će doista imati vladu koje je svjesna u kakvoj se situaciji hrvatska nalazi.

16:47 Počinje obraćanje Karamarka. "Mislim da dan zaslužuje da se okupimo u ovom broju. Povjerensr+tvo je razmatralo moj slučaj, zadovoljan sam i nezadovoljan onim što su rekli. Zadovoljan sam kad sam shvatio da je taj sukob interesa realiziran na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi.

Odluka je issforsirana i ne govori ništa. Ljudi me nazivaju. Ovo je na pola nakaradna odluka i o tome više ne bih pričao.

Sutrašnji dan je dan kad ćemo glasovati o opozivu premijera. Odnos MOSTa prema nama nije bio korektan. Isto tako, odnos premijera prema stranci koja drži na leđima njegov mandat nije bila fer. Moglo je biti puno bolje i mogli smo puno više posla učiniti.

16:39 Novinare su pustili u HDZ. Svaki tren počinje pressica.

16:35 Novinare još uvijek ne puštaju u središnjicu HDZ-a, javlja Indexov novinar Vojislav Mazzocco.

 

Pročitajte više