Karamarkova depolitizacija policije: Novom šefu splitske policije Jarnjak je vjenčani kum

"DA JE novi šef splitske policije Josip Bukvić kumče Ivana Jarnjaka doznao sam tek iz medija, nakon što smo već napravili izbor", pokušao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko uvjeriti novinare da i dalje ne odustaju od depolitizacije policije.

Kako bilo, od danas PU splitsko-dalmatinsku vodi Bukvić, a dosadašnji šef Ivan Merćep odlazi na njegovo mjesto pomoćnika ravnatelja policije. Novinarima se učinilo da je Merćep unaprijeđen, no Karamarko i ravnatelj policije Oliver Grbić kažu da se ne može govoriti u takvim relacijama, jer je riječ o dva sasvim drugačija posla.

Načelnik - mali ministar

"Načelnik uprave je više mali ministar, dok je pomoćnik angažiran u linijskom radu", pojasnili su. Bukvića su predstavili kao vrhunskog stručnjaka, koji je u policiji od 1983. godine. Na čelu splitske policije bit će privremeno, dok ne sondira situaciju i snimi kvalitetne kadrove, koji bi ga mogli naslijediti.

Smjena nije vezana ni za jednu aferu konkretno, naglasio je Karamarko. Analizirali su rezultate rada i zaključili kako nisu zadovoljni rukovodstvima pet do sedam policijskih uprava. Naročito zato što se premalo radi na otkrivanju kaznenih djela gospodarskog kriminala, mita i korupcije.

"Želimo izazvati pozitivan šok", obrazložio je rošadu ravnatelj Grbić. "Osjetili smo disbalans, gotovo sve krupnije obrade išle su iz Ravnateljstva policije", kazao je Karamarko. 

Jarnjak i Bukvić iz istog mjesta, znaju se već godinama...

Bukvić tvrdi da će se sve odsad u splitskoj policiji raditi po zakonu i onako kako struka nalaže. Kad su ga novinari upitali da kaže u kakvim je vezama s Jarnjakom, priznao je, ali nevoljko, i to tek nakon par pitanja da mu je bio vjenčani kum. Iz istog su mjesta, znaju se još iz doba dok je Jarnjak radio u općini, a Bukvić bio na početku svoje policijske karijere. Ostalo je nejasno zašto svog šefa nije također upoznao s tim malim detaljem.

Malo je Karamarko "pustio paru", kad su novinari počeli pitati oko veze novog šefa splitske policije i tajnika HDZ-a. "Pustite ga da radi pa onda analizirajte njegov rad", predložio je Karamarko.

Istraživali Merćepa zbog brisanja snimke u Operativnom dežurstvu

Grbić je, pak, potvrdio da su istraživali je li bivši šef Uprave Ivan Merćep naložio brisanje snimaka iz Operativnog dežurstva. Zvala je navodno njegova supruga, koju je uhvatio u nevjeri. "Nismo utvrdili elemente odgovornosti, ni kaznene, ni prekršajne. Nije utvrđeno da su snimke brisane", kazao je Grbić. Ne sjeća se detalja jer su Merćepa istraživali prije nekoliko godina, no spreman je predočiti rezultate na uvid.

Pročitajte više