KARDINAL BOZANIĆ BLAGOSLOVIO SVEĆENIČKI DOM SVETI JOSIP NA ZAGREBAČKOM KAPTOLU

U sklopu Svećeničkog dana Zagrebačke nadbiskupije, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić blagoslovio je novu zgradu Svećeničkog doma Sveti Josip namijenjenu umirovljenim svećenicima Zagrebačke nadbiskupije te varaždinske i požeške biskupije.

Svećenički dom sagrađen je na Kaptolu, a objedinjuje Kaptolsku kuriju na broju 7 i novu zgradu Kaptol br. 8. Novu zgradu koja ima 38 apartmana te sve potrebne sadržaje za umirovljenički život svećenika projektirao je nedavno preminuli arhitekt Robert Somek.

Gradnja doma koji će uskoro biti završen počela je početkom 2003. i obuhvaća oko 4700 četvornih metara. Uz apartmane dom je opremljen suvremenom ambulantom, odjelom za intenzivnu njegu, kapelicom za služenje misa, bibliotekom, multimedijalnom dvoranom za različite promotivne aktivnosti te stanovima za Sestre Milosrdnice koje će raditi u domu.

Za izgradnju doma utrošeno je 23 milijuna kuna od kojih su najveći dio sredstva Zagrebačke nadbiskupije, donacije i doprinosi svećenika.

Računa se da će u domu biti smješteno četrdesetak svećenika što je deset posto od 400 aktivnih dijecezanskih svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Blagoslovivši zgradu Svećeničkog doma, kardinal Bozanić zahvalio je svima koji su sudjelovali u izgradnji, a napose prečasnom Miji Gabriću koji je koordinirao izgradnjom doma.

"U ovom domu prepoznajemo Božji dar i to zahvaljujući poglavito onima koji će biti glavni stanovnici doma - umirovljenim svećenicima. Njima dugujemo zahvalnost koju im na ovakav način dugo nismo mogli pokazati zbog žalosnih vremena ponižavanja i nesloboda, kojih su oni možda bili najizvrsniji svjedoci. Božji dar postaje i ostaje vidljivim, ne toliko u zidovima i prostorijama ovoga doma, koliko u izgrađenim zajedništvima ljubavi na koja su poticali i u kojima su s drugima dijelili radost vjere i oporost križa", naglasio je zagrebački nadbiskup.

Kardinal je poželio da svaki susret u domu bude odraz riječi svetoga Pavla kojima potiče da budemo složni i u zajedništvu duha njegujemo istu ljubav.

Generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije Vladimir Stanković govorio je o povijesti izgradnje domova za umirovljene svećenike u Zagrebačkoj nadbiskupiji, rekavši da su u tome najzaslužniji biskup Josip Galjuf, koji je pokrenuo izgradnju prvog doma na Novoj Vesi 1780., nadbiskup kardinal Josip Posilović, koji je pokrenuo gradnju doma u Palmotićevoj 1888. i na kraju sadašnji nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je blagoslovio Svećenički dom Svetog Josipa u srcu Kaptola.

U dom će useliti umirovljeni i bolesni svećenici iz dosadašnje zgrade doma Kaptol 28, gdje će se izgraditi Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije.

(Hina) xatod ymc

Pročitajte više