Kardinal pedofil ostaje u pritvoru zbog silovanja dječaka, odbijena mu žalba

Foto: EPA

BIVŠEM vatikanskom rizničaru, kardinalu Georgeu Pellu, odbijena je žalba na presudu o seksualnom zlostavljanju dvaju trinaestogodišnjaka pa će u pritvoru ostati još najmanje tri godine.

Pell je najviši dužnosnik Katoličke crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dvaju dječaka u katedrali Svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.

Pell se žalio na tu odluku žalbenom sudu savezne države Victorije na temelju tri argumenta, poglavito onog da je presuda porote bila "nerazumna" jer se temeljila na svjedočanstvima samo jedne od dviju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Suci su u srijedu zaključili kako su dokazi bili dovoljni da porota procijeni njegovu krivnju.

Prema važećoj presudi će Pell dobiti mogućnost oslobađanja u listopadu 2022., a tad će imati 81 godinu.

Napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise krajem 1996. i početkom 1997. godine u sklopu katedrale. 

Predsjedavajući sudac Peter Kidd izjavio je da će 77-godišnji Pell imati pravo na uvjetni otpust nakon odsluženja minimalno tri godine i osam mjeseci zatvora. Prijetila mu je kazna do 50 godina.

"Teško je naći utjehu"

Bivši član dječačkog crkvenog zbora kojeg je zlostavljao australski kardinal George Pell kazao je da je teško naći utjehu u kazni koja je tom svećeniku izrečena.

"Teško mi se opustiti u ovom trenutku", rekla je žrtva, čiji identitet nije objavljen, preko svoje odvjetnice Vivian Waller.

"Cijenim to što je sud priznao ono što mi je učinjeno kao djetetu. Međutim, za mene nema odmora. Sve je zasjenjeno predstojećom žalbom."

Otac druge žrtve, koja je umrla od predoziranja drogom 2014. godine, rekao je preko svoje odvjetnice da je kazna izrečena Pellu "razočaravajuća".

"Naš klijent je razočaran zbog male kazne i rekao je da je žalostan jer smatra da ona nije primjerena počinjenom kaznenom djelu", izjavila je odvjetnica Lisa Flynn.

"Divim se hrabrosti mog klijenta da se nastavi boriti u ime svog pokojnog sina. Za njega ova bitka još nije završena", dodala je. 

Cathy Kezelman, predsjednica skupine za potporu djeci žrtvama zlostavljanja Blue Knot Foundation, rekla je da iako je presuda "važna", nije onakva kakvoj su se nadali.

"Moramo se sjetiti da su žrtve doživotno osuđene. On nije", kazala je.

Ispred suda mogle su se vidjeti emocije koje je izazvao ovaj slučaj. Zaštitnici žrtava smatraju presudu važnom prekretnicom.

Rosemary O'Grady, koja je pratila sudski postupak, kazala je da žrtvama često treba dugo vremena da istupe, ali kada to učine, onda žele da ih se čuje.

Pročitajte više