Kardinali odlučuju o danu sahrane pape Ivana Pavla II.

KARDINALI, koji već stižu u Rim, na sastanku u ponedjeljak odlučit će o datumu sahrane pape Ivana Pavla II. koji je umro 2. travnja u 21,37 sati s "pogledom prema prozoru", te izgovorio "amen".

Da je Papa pogledao prema prozoru koji gleda na Trg svetog Petra, na kojem je u tom trenutku bilo više od 50 tisuća vjernika koji su molili za njegovo zdravlje, te da je uspio prije izdisaja kazati "amen", kazale su danas osobe koje su u tom trenutku bile uz Ivana Pavla II.

Papinu ruku je držao njegov osobni tajnik Stanislaw Dsiwisz, kojega je Ivan Pavao II. smatrao kao sina.

Na Trgu svetog Petra počela je u 10,30 svečana misa koju je predvodio sada bivši državni tajni kardinal Angelo Sodano pred više od 100 tisuća vjernika, a u prisustvu cijelog talijanskog institucionalnog i političkog vrha.

Talijanska vlada je na izvanrednoj sjednici u nedjelju imenovala Guida Bertolasa izvanrednim povjerenikom vladine inicijative vezane za smrt Pape. Očekuje se dolazak oko dva milijuna ljudi na Papinu sahranu, uz, dakako, cijeli svjetski vrh.

Tijelo Pape, odjeveno u posebne odore i s mitrom na glavi, bit će izloženo tri dana u bazilici svetog Petra.

Sahrana Ivana Pavla II. se, prema pravilima, mora održati između četiri i šest dana od njegove smrti, ali točan dan će odrediti kardinali na sastanku u dvorani Bologna u Vatikanu u ponedjeljak.

Crkvom u ovim danima bez Pape upravljaju kardinali kojima koordinira kardinal Kamerlengo, a sada tu dužnost obavlja 78. godišnji španjolski kardinal Eduardo Martinez Somalo, koji je odmah poslije smrti Ivana Pavla II. razbio papinski pečat i prsten Ribara, kako bi se onemogućilo bilo kakvo falsificiranje dokumenata.

Kardinali će otvoriti i pismo oporuke koje je napisao Ivan Pavao II. kako bi vidjeli koje su njegove želje glede mjesta sahrane.

Ako Papa nije iznio neku posebnu želju glede sahrane, bit će pokopan u kripti bazilike svetog Petra.

Pročitajte više