Karikature Muhameda: Prosvjedi desnice i ljevice u Danskoj

Krajnja desnica i krajnja ljevica u Danskoj izašle su u subotu na ulicu, dodajući političku dimenziju međunarodnoj polemici do koje je došlo nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u danskim novinama.

Sukob dviju skupina prosvjednika, simpatizera krajnje desnice i krajnje ljevice uz koju su stali danski muslimani, spriječen je samo zahvaljujući velikom broju policajaca.

U okršajima policije s "neovisnim skupinama" koje su bacale predmete na policajce uhićena je 161 osoba, izjavio je za AFP Flemming Steen Munch, glasnogovornik kopenhaške policije.

Prosvjedi ultraljevičara trebali su biti odgovor na okupljanje Danske fronte, ultradesne stranke, u kojemu je sudjelovalo stotinjak ljudi.

Nekoliko stotina mladih ljevičara pozivalo je na "uništenje nacista", dok je omanja skupina simpatizera Danske fronte mirno prosvjedovala, želeći izraziti svoje nezadovoljstvo zbog "popustljivosti političara prema napadu muslimana na našu slobodu govora", rekao je službeni predstavnik Danske fronte Julius Boergesen.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više