Karl Erjavec doživio katastrofu na izborima, nije prešao izborni prag

Hina

JANEZ Janša relativni je pobjednik izbora u Sloveniji, a stranke vladajuće koalicije su potpuni gubitnici. U prvom redu to se odnosi na Miru Cerara i Karla Erjavca, okosnicu dosadašnje vladajuće koalicije. Oni su u četiri godine izgubili tri četvrtine birača koji su im ukazali povjerenje 2014. godine.

Umjesto 36 zastupnika, koliko ih je imala u 90-eročlanom parlamentu, Cerarova Stranka modernog centra (SMC) imat će ih samo 10.

Karl Erjavec ministar je vanjskih poslova i bio je jedan od najsnažnijih zagovornika strogog odnosa prema Hrvatskoj kojoj je čak i prijetio blokiranjem turističke sezone. No čini se da njegova oštra retorika u Sloveniji nije naišla na plodno tlo. Erjavčeva stranka umirovljenika DESUS prepolovila je svoj izborni rezultat, a sam Erjavec, prema još neslužbenim podacima, nije uspio ni ući u parlament.

Unatoč tome, obojica ostaju na svojim mjestima stranačkih lidera, za razliku od Marka Zidanšeka, predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS), koji se na zajedničkim skupovima s Janšom pojavljivao kao njegov potencijalni vodeći koalicijski partner u konzervativnoj vladi, ali je ostao daleko od izbornog praga od 4 posto.

Pročitajte više