Karlovčanima predstavljen "Portret gospođe Karas" Vjekoslava Karasa

Gradski muzej Karlovca večeras je u svojoj Galeriji Vjekoslav Karas predstavio javnosti "Portret gospođe Karas", ulje na platnu iz 1850. godine slikara Vjekoslava Karasa koje je Gradski muzej kupio u prosincu prošle godine. L

Uz "Portret", koji do prosinca 2003. nikada nije izašao iz kruga obitelji Karas, izloženo je još osam Karasovih slika iz fundusa Muzeja.

Sliku "Portret gospođe Karas" Gradski je muzej kupio u prosincu 2003. godine za 198.060 kuna na aukciji, koju je u zagrebačkom Muzeju Mimara organizirao časopis za likovnu umjetnost Kontura. Pola iznosa platilo je Ministarstvo kulture, a drugu polovicu Gradski Muzej Karlovac, Grad Karlovac i dvije gradske tvrtke, rekla je večeras direktorica Gradskog muzeja Rosana Mikulić.

O umjetničkoj vrijednosti "Portreta gospođe Karas" govorio je povjesničar umjetnosti i procjenitelj Konture Nikola Albaneže. On drži da će ta slika postati jedna od važnijih ikona hrvatske kulture, posebno kulture grada Karlovca.

Vjekoslav Karas, rođen 1821. u Karlovcu, počeo je slikati u radionicama karlovačkih slikara obrtnika. Školovao se u Italiji - Firenzi, Sieni i u Rimu. Po povratku u Zagreb 1848. postao je učitelj na Risarskoj školi, no za nekoliko godina odlazi u Bosnu, a posljednje godine provodi u siromaštvu u Zagrebu i Karlovcu, gdje 1858. završava život samoubojstvom u Korani.

(Hina) xvh yjn

Pročitajte više