SRAMOTNI HRT Karolina Vidović Krišto plašila javnost lažima o abortusu

Screenshot: HRT

U JUTROŠNJOJ emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HTV1 napise iz svjetskih medija komentirala je Karolina Vidović Krišto, poznata po svojim ekstremno konzervativnim stavovima, koja je svoje kratko izlaganje pretvorila u kampanju protiv pobačaja, a koju temelji na potpuno lažnim i izmišljenim podacima.

Uvod u temu o abortusu bio je navodni slučaj kanadskog profesora koji je dobio otkaz nakon što je učenicima rekao da je protiv abortusa. Zgrožena tim primjerom, Karolina Vidović Krišto prvo je odlučila malo svjetskim medijima očitati bukvicu o pravu na slobodi mišljenja da bi potom komentirala pobjedu Donalda Trumpa u SAD-u.

"U SAD-u je pobačaj dozvoljen do zadnjeg dana trudnoće"

"A da je tema pobačaja tema svugdje a ne samo u Hrvatskoj, bila je u SAD-u tijekom kampanje, o tome svjedoče i najnoviji članci koji su o tome izašli. Naime, mnogi analitičari tvrde da je Trump upravo na valu te svoje politike koja je za zaštitu života dobio nevjerojatan broj glasova", rekla je Vidović Krišto, s čime se voditeljica emisije odmah složila. Naravno, Vidović Krišto, kao "vrsna" poznavateljica prilika u SAD-u, nije na javnoj televiziji dala nikakav argument za svoje tvrdnje. No, to je bila još mala stvar za ono što je uslijedilo.

"On je zapravo do kraja slovio kao drugi izbor, Hillary Clinton je bila izgledni kandidat, međutim, oni tihi glasači su presudili, a za velik dio njih, kasnije će potvrditi neke analize, je bilo presudno kakav je njegov stav prema pobačaju. Dozlogrdilo im je, naime, to nenormalno visoko financiranje "planned parenthooda" (planirano roditeljstvo, op.a.), kako oni to zovu, a koje je dovelo do jedne agresivne politike po pitanju pobačaja. To je dovelo do toga da se traži pobačaj bude primarna zdravstvena zaštita, što je njima nepojmljivo jer niz drugih zdravstvenih usluga moraju plaćati, nego im je najgore bilo to što se u Americi dozvoljava pobačaj do zadnjeg dana trudnoće, do devetog mjeseca", ispalila je svjesno ili nesvjesno neinformirana Karolina Vidović Krišto dok su je voditelji sa zanimanjem slušali. Ona je tako na javnoj televiziji ustvrdila da u SAD-u pobačaj možete napraviti i u osmom mjesecu trudnoće. U velikoj većini saveznih država SAD-a pobačaj je dozvoljen samo do 24. tjedna. U SAD-u svaka država o pobačaju ima svoj zakon koji je negdje liberalniji, ali u većini ih je, kao što smo naveli, pobačaj moguće legalno napraviti do 24. tjedna, nikako do zadnjeg dana trudnoće.

Potpuna laž o internet pretragama


"Isto jedan zanimljiv podatak, baš na dan izbora najčešće ukucan pojam u tražilice na internetu u Americi bila je riječ pobačaj", rekla je Vidović Krišto. I lagala. Pobačaja, naime, nema ni u deset najtraženijih pojmova na Googleu tog dana. Štoviše, pobačaja nema ni među 12 najtraženijih riječi na najpoznatijoj svjetskoj tražilici tog dana.

Vidović Krišto potom je predočila "anketu" odnosno kartu svijeta sa zemljama u kojima je dopušten, odnosno zabranjen pobačaj i još jednom ponovila besmislicu o pobačaju u SAD-u.

"Evo, čuli smo da u SAD-u nema ograničenja što se tiče tjedna trudnoće, dozvoljen je do samog kraja trudnoće. Nizozemska je po tom pogledu najviše strši u EU, do šestog mjeseca trudnoće", rekla je Vidović Krišto koje je, eto, u svega par minuta ponovila odvratnu laž o pobačaju u SAD-u, a s kojom namjerom, samo ona zna.

"Često se govori da nazadne zemlje zabranjuju pobačaj, ali imamo primjera da je uvjetno ili potpuno zabranjen pobačaj u Irskoj, Lihtenštajnu, Poljskoj, Malti i Monaku", branila je "čast" zemalja sa zabranom pobačaja Vidović Krišto.

"93 posto žena iznad 20 godina u Hrvatskoj napravi pobačaj"


Potom se HRT-ova komentatorica, koju voditelji ni u jednom trenutku nisu prekinuli i pitali da svoje riječi možda nečim argumentira, vratila na Hrvatsku i ispalila još jednu odvratnu laž.

"Kako je u Hrvatskoj to aktualna tema, treba progovoriti s ovog aspekta, da se dozvoli sloboda govora. Što se tiče stanja u Hrvatskoj, vrlo jedno zanimljivo istraživanje koje je provedeno prije par godina, 93 posto žena u Hrvatskoj starijih od 20 godina se odluči na pobačaj, 78 posto njih već su majke. Često znamo čuti što je sa silovanima, što je s nekim medicinskim razlozima, evo ove brojke su zanimljive. Najčešće među tim ženama su zaposlene i udane žene koje zatrudne s trećim djetetom", ispalila je Vidović Krišto.

Dakle, prema riječima Vidović Krišto, od 100 trudnih žena starijih od 20 godina, čak njih 93 se odluče na pobačaj. Naravno, moguće da je riječ o gafu bez obzira što Vidović Krišto cijelo vrijeme čita s papira, ali gošća televizije koju plaćaju porezni obveznici nije se ispravila, niti su to učinili voditelji.

Tajland kao dobar primjer

Na kraju se osvrnula i na molitvena bdijenja protiv abortusa pred bolnicama, a koja su, smatra, negativno bila popraćena u hrvatskim medijima. Dobar primjer odnosa prema moliteljima pred bolnicama Vidović Krišto vidi u Tajlandu. Tamo je, naime, nedavno umro predsjednik, a za vrijeme njegova boravka u bolnici tisuće ljudi je molilo. Činjenica da su u Tajlandu molili za živu osobu, a u Hrvatskoj za oplođene jajne stanice nije omela Karolinu Vidović Krišto u svom napadu na činjenice.

"Vrlo je pozitivno popraćena pojava da su na tisuće građana Tajlanda ispred bolnice gdje je predsjednik ležao molili danima i noćima. To je bilo vrlo afirmativno shvaćeno, ovo ovdje vrlo negativno", rekla je Vidović Krišto.

Pročitajte više