Katalonija na rubu novih izbora, zadnji pokušaji formiranja vlade

Foto: Hina

KATALONSKE političke stranke koje se zalažu za odcjepljenje od Španjolske, koalicija „Zajedno za Da“ i antikapitalistička Kandidatura nacionalnog jedinstva (CUP) nastavile su u subotu razgovore oko formiranja vlade u Kataloniji, no ako do ponoći ne postignu sporazum u ožujku će se održati novi izbori u toj pokrajini na sjeveroistoku zemlje.

Teški pregovori dviju strana vode se od izbora 27. rujna, a u petak je na sastanku u Barceloni propao i posljednji u nizu pokušaja usuglašavanja oko budućeg predsjednika koji bi upravljao jednim od najbogatijih dijelova Španjolske, sa 7,5 milijuna stanovnika.

Separatistička koalicija „Zajedno za Da“, sastavljena od konzervativne stranke Demokratska konvergencija Katalonije (Convergència Democrática de Catalunya) dosadašnjeg predsjednika Artura Masa, i ljevičarske Republikanske ljevice Katalonije (Eusquerre Republicane de Catalunya ERC) osvojila je na izborima 62 od 135 mjesta u parlamentu, a za natpolovičnu većinu kojom namjerava pokrenuti proces razdruživanja od Španjolske potrebno joj je 68 mjesta.

CUP je osvojio 10 mjesta i također traži nezavisnost, no ne želi dati Masu novi četverogodišnji mandat te kritizira njegovu politiku štednje. Ta stranka traži od koalicije „Zajedno za Da“ drugog kandidata za predsjednika, po mogućnosti nekoga iz lijevog ERC-a, koji je ideološki blizak CUP-u.

No predsjednik ERC-a poručio je ovaj tjedan da ta stranka ostaje vjerni saveznik koalicijskog partnera, a Mas njihov kandidat za predsjednika.


Novi regionalni izbori - četvrti u pet godina

U petak su u Barceloni, glavnom gradu Katalonije, nakon sat vremena pregovora odbačena i dva najnovija prijedloga. Prvi je bio da izabrani zastupnici u regionalnom parlamentu, gradonačelnici, senatori i vijećnici glasuju. No manjinski CUP je odbacio ideju. Prema drugom prijedlogu Mas bi bio predsjednik tri mjeseca nakon čega bi bili raspisani izbori na kojima bi građani trebali presuditi. CUP je to prihvatio uz uvjet da Mas ne bude kandidat na tim izborima.
Katalonija, u kojoj živi najveći broj od oko 1.800 Hrvata u Španjolskoj, odbrojava posljednje sate do ponoći nakon čega će Mas morati raspisati nove izbore ukoliko do tog zadnjeg roka ne dođe do sporazuma. U ožujku bi to bili četvrti izbori u posljednjih pet godina tijekom kojih je uzavrio zahtjev za odcjepljenjem od Španjolske.
Isticanje vlastitog identiteta, jezika i običaja te nezadovoljstvo financiranjem zajedničkog proračuna iz kojega se pomaže siromašnijim regijama poput Extremadure na zapadu ili Andaluzije na jugu Španjolske daju vjetar u leđa strankama za odcjepljenje. Gospodarska kriza i oštre mjere štednje, ali i korupcijski skandali u najvećim strankama, doveli su na regionalnoj razini do jačanja CUP-a, čiji glasači traže stvaranje antikapitalističkog društva.

Traju pregovori o vladi na nacionalnoj razini

Istovremeno se na nacionalnoj razini vode pregovori o formiranju vlade nakon što je 20. prosinca pobijedila Narodna stranka desnog centra aktualnog premijera Mariana Rajoya, koja se žestoko protivi zahtjevu o odcjepljenju Katalonije. Narodna stranka, međutim, nema dovoljan broj glasova niti uz koaliranje s četvrtom po snazi nacionalnom strankom, Građanima, koja je nastala u Kataloniji protiveći se odcjepljenju te regije.
Pregovori najveće oporbene stranke, lijevog centra PSOE i trećeplasiranog, lijevog Podemosa zasad nisu urodili postizanjem sporazuma, u prvom redu zbog toga jer Podemos poziva na dopuštanje referenduma o nezavisnosti u Kataloniji, što je PSOE-u neprihvatljivo.
Katalonski parlament je nakon tamošnjih izbora izglasao rezoluciju o razdruživanju od Španjolske u idućih 18 mjeseci, na što je u studenom odgovorio španjolski Ustavni sud jednoglasno blokiravši rezoluciju o nezavisnosti. Prema ustavu iz 1978., kada je u Španjolsku uvedene demokracija, referendumi se mogu organizirati jedino na razini čitave zemlje.
Podemos, koji je na nacionalnim izborima dobio najviše glasova u Kataloniji, smatra da je taj ustav zastario i da ne odgovara sadašnjem vremenu. Premijer Rajoy poziva na jedinstvo zemlje koje proizlazi iz ustava.
Katalonske formacije „Zajedno za Da“ i CUP poručile su da se ne namjeravaju pokoriti ustavu, a u subotu je nekoliko stotina građana u Barceloni izašlo s katalonskim zastavama i obilježjima tražeći da postignu sporazum.
Organizacija Societat Civil Catalana, koja se protivi razdruženju, pokrenula je međunarodnu kampanju obavještavajući veleposlanstva u Španjolskoj, poduzetnike i druge organizacije o mogućim posljedicama sporazuma „Zajedno za Da“ i CUP-a koji bi, kako je navedeno u pismu, „uništili Španjolsku“.

Pročitajte više