Katalonski premijer odlazi iz politike. Skupo je platio zatopljenje odnosa s Madridom

Foto: EPA

Premijer Katalonije na odlasku danas je rekao da će se povući iz politike nakon što je njegova separatistička stranka ostvarila katastrofalan rezultat na regionalnim izborima, na kojima su španjolski socijalisti zadali težak udarac katalonskom pokretu za nezavisnost.

Katalonska republikanska ljevica (ERC) premijera Perea Aragonesa i dalje je glavna nada za socijaliste, koji su osvojili najviše glasova na jučerašnjim izborima , no nedovoljno za većinu, kako bi formirali vladu u bogatoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske.

Aragones, koji je vodio Kataloniju tri godine, kazao je da njegova stranka neće podržati socijaliste, kojima je poručio da se obrate tvrdolinijaškoj separatističkoj stranci Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju).

Za većinu potrebno 68 ruku

"ERC će ostati u oporbi, kamo su nas građani smjestili", rekao je novinarima. Socijalisti, koje u Kataloniji predvodi Salvador Illa, osvojili su 42 mandata u katalonskom parlamentu sa 135 mjesta, nakon što je prebrojeno više od 99 posto glasova, a njihov uobičajen koalicijski partner, krajnje lijeva stranka Sumar, osvojio je šest. Junts ima 35 mandata, a ERC 20.

Kako bi mogle formirati vladu, stranke trebaju imati 68 zastupničkih mjesta. Viša dužnosnica Socijalističke stranke Nuria Parlon novinarima je rekla da preferiraju ljevičarski sporazum s ERC-om i Sumarom ili, kao alternativu, manjinsku vladu koju bi podržale druge stranke. 

ERC je vladao u razdoblju smirivanja napetosti sa socijalističkom vladom Španjolske nakon turbulentnih godina pošto je Katalonija održala nezakonit referendum o nezavisnosti 2017. i nakratko proglasila nezavisnost, što je dovelo do ustavne krize.

Glasači kaznili ERC zbog prebliskih odnosa s Madridom?

Premijer Pedro Sanchez je pomilovao osuđene separatističke vođe i ponudio kontroverznu amnestiju onima koje se još uvijek procesuira. ERC je zauzvrat na nacionalnoj razini podupro Sanchezovu manjinsku vladu.

Ignacio Jurado, politolog s madridskog sveučilišta, rekao je da bi ERC mogao zaključiti da su ga njegovi glasači kaznili zbog prebliskih odnosa s Madridom te povećati cijenu svoje podrške na regionalnoj i na nacionalnoj razini.

Stranka Junts je također poduprla manjinsku socijalističku vladu Španjolske, no njen vođa Carles Puigdemont je novinarima u ponedjeljak rekao da neće podržati regionalnu socijalističku vladu, a okrenu li se socijalisti konzervativnoj Narodnoj stranci, Junts će uskratiti svoju podršku nacionalnoj vladi.

Nezavisna politička analitičarka Cristina Monge je pojasnila da je nastavak podrške ERC-a i Juntsa ključna za stabilnost nacionalne vlade u Španjolskoj.

Pročitajte više