Katarina Peović: Nije bilo popularno napasti Matu Rimca

Screenshot: N1

KATARINA PEOVIĆ, zastupnica Radničke fronte, gostovala je na N1 televiziji, gdje je komentirala izbor novog šefa HRT-a, Matu Rimca i izmjene Zakona o radu.

Komentirala je izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba.

 

"Taj proces je korumpiran i jasno da je riječ o protuzakonitom izboru ravnatelja HRT-a, koji je u debelom sukobu interesa. Jučer smo u saborskoj raspravi zaključili da HDZ-u ostaju krimen i krivnja s kojim se trebaju nositi. To je kao da vašu N1 televiziju dođe uređivati vlasnik RTL-a.

Postoji Zakon o HRT-u prema kojem kandidat mora dati izjavu kojom potvrđuje da nije u sukobu, a Šveb je dao izjavu kojom potvrđuje da je u sukobu interesa. Sudionik je u vlasništvu firmi koje direktno konkuriraju s HRT-om. Stvari su prilično očite. To je hakiranje javnog od strane privatnog. Mi smo tu oni koji plaćamo HRT, koji košta milijardu i 300 milijuna kuna i ti novci su hakirani od privatnih interesnih skupina, i to nije prvi put", rekla je Peović.

Radnička fronta bila je za kandidata koji je zaposlenik HRT-a.

"Nevjerojatno je da nitko s HRT-a nakon godina dana u toj instituciji nije stručan da postane ravnatelj. Ne možemo reći da je puno ljudi u ovako eklatantnom sukobu interesa kao Šveb, da se izbor ni ne može provesti po proceduri. Radnici HRT-a bi bili sigurno. Nekoliko puta smo predlagali da bi radnici trebali imati više utjecaja na odabir ravnatelja", rekla je Peović.

"Radije bih da se oporba ujedini oko radničkih prava i radničkih zakona"

Oporba se ujedinila oko izbora novog ravnatelja javne televizije, no Peović kaže da bi radije da se ujedine oko radničkih prava i radničkih zakona.

"Mi (Radnička fronta) se tu praktički sami borimo. Da ne kažem da od oporbenih stranka HDZ ima jako dobru podršku u proturadničkim zakonima o radu. To se jutros vidjelo na Odboru, svi, osim mene i Radničke fronte, glasali su za Zakon o minimalnoj plaći, koji će smanjiti minimalnu plaću", rekla je Peović.

O novom Zakonu o radu

Komentirala je i najavljeni novi Zakon o radu.

"Zakon se donosi u netransparentnoj proceduri. Problem je što nemamo uvid, dobivamo komadiće prijedloga, i to preko izjava ministra Josipa Aladrovića u medijima. To je potpuno neprihvatljivo. Sada se uputio novi Zakon samo socijalnim partnerima i mi možemo samo naslućivati, a sigurno da ni njima nije sve na pladnju. Neprihvatljivo je da javnost nije upoznata s detaljima", kazala je.

O Mati Rimcu

Osvrnula se i na slučaj Mate Rimca, koji dobiva novac iz europskog fonda, a projekt mu kasni.

"Meni je čudno da nitko osim RF-a nema potrebu reagirati na netransparentno trošenje sredstava iz EU fondova.

Zamislite da netko kasni, dobio je već jednu odgodu, tri tjedna nakon kašnjenja traži novu, a prethodno je rekao da su sve stvari riješene… To se nikome drugome ne bi toleriralo. Očito imamo miljenike ove vlade. I stalno se ponavlja da su miljenici često vezani za tehnološka, kvazinapredna rješenja", rekla je Peović te dodala:

"Upozoravamo na to da su svi rokovi probijeni, a davno je dan iskaz da je sve riješeno. Upozoravali smo na netransparentnu dodjelu zemljištu i intervencije njegova oca, koji se obično potpuno izuzima iz bajkovite priče o mladom poduzetniku, iako je u cijelom procesu. To je tranzicijski tajkun iz '90-ih koji je sudjelovao i još uvijek sudjeluje. Analizirali smo zapise Gradskog vijeća Svete Nedelje gdje se jedan HDZ-ov vijećnik izlanuo, priznao da Ivan Rimac njega zove na telefon i urgira da se zemljište dodijeli. Jasno je da nema natječaja i da se znalo kome će zemljište ići."

Neki stručnjaci za EU fondove kažu da ovakvo kašnjenje nije ništa specijalno.

"Pozvala bih da takvu izjavu komentiraju svi koji su se bavili EU fondovima. A mi smo tu kao zastupnici da propitujemo, postavljamo pitanja koja drugi očito ne misle postaviti. Napravili smo zadaću koja nije popularna. Kada gledate saborske klubove i teme koje biraju, za nas se to ne može reći. Nije bilo popularno napasti Matu Rimcu, no mi smo to napravili", rekla je Peović.

Pročitajte više