Katastrofa na Poljudu: Bazeni zatrovani visokom koncentracijom klora i dalje rade?!

VODA U poljudskim bazenima kontaminirana je! Dvije jučerašnje kontrole Zavoda za javno zdravstvo u Splitu pokazale su previsoke vrijednosti klora pa je naloženo pražnjenje bazena i zamjena vode. Ništa od toga nije poznato Stipanu Jurišiću, ravnatelju Javne ustanove Športski objekti, koja je zadužena za bazene na Poljudu. 

Tabletama klora istekao rok trajanja?

"Istina je da ima malo više klora, ali Sanitarna inspekcija nije izdala rješenje za zatvaranje. Vodu ćemo promijeniti preko vikenda", nije se previše uzrujavao Jurišić, kojem cijeli slučaj smrdi na diverziju. Kako je došlo do previsokih vrijednosti klora u vodi poljudskih bazena, nije mu poznato.

Tvrdi da nije istina da su problem uzrokovale tablete klora kojima je istekao rok trajanje pa onda razvijaju toksične spojeve. "Ma nema to veze s istinom. Mi smo jako zadovoljni domaćim dobavljačem, koji je duplo jeftiniji od dosadašnjeg stranog. Sad nas klor s preparatima godišnje izađe 280 tisuća kuna", kaže Jurišić.

"Da su vrijednosti istinite, potrovali bi se svi u bazenu i oko njega"

Voditelju bazena Gordonu Cerjanu čini se, pak, kako se radi o nekakvom političkom podmetanju. "Čuli smo da je navodno bilo djece koja su se požalila na glavobolju i povraćanje, no pokazalo se da to nije istina. Ma slušajte, radi se vjerojatno o pogrešci laboratorija. Da su te vrijednosti istinite, potrovali bi se svi u bazenu i oko njega", kazao je Cerjan.

Po njegovoj priči, drugi nalaz Zavoda je u redu i nema nikakvog problema. Tim više jer su očitane uredne vrijednosti klora na sondama u bazenu. Djelatnici inače vodu kontroliraju svaka dva sata i nisu uopće primijetili da nešto ne valja s klorom, kaže Cerjan.

Osim toga, drži on, na bazene dolazi tisuće mališana, valjda bi se već nešto konkretno dogodilo da je voda uistinu zdravstveno neispravna.

"Nema greške laboratorija, oba nalaza su loša"

Nenad Periš, šef Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo, potvrdio je da su oba jučerašnja nalaza loša i da su naložili promjenu vode, jer se normalne vrijednosti ne mogu postići nikakvim tretmanom. Provedba je, međutim, u nadležnosti Sanitarne inspekcije, čija je telefonska linija cijelog dana bila zauzeta. Nismo tako uspjeli provjeriti zbog čega se nije postupilo po mišljenju zdravstvene struke.

Periš je odbio mogućnost bilo kakve greške njihova laboratorija. Popodnevnu kontrolu obavili su nakon katastrofalnih rezultata jutarnje kontrole.

Pročitajte više