VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Foto: EPA

Količina kiše koja inače padne u godinu dana danas je u jednom danu pala u Dubaiju i izazvala goleme bujične poplave. Ceste su se pretvorile u rijeke, a nabujala voda poplavila je kuće i zgrade.

Šokantan video prikazuje pistu Međunarodne zračne luke u Dubaiju, nedavno proglašenu drugom najprometnijom zračnom lukom na svijetu, pod vodom dok masivni zrakoplov pokušava prevladati poplavne vode. Veliki mlazovi izgledali su kao brodovi koji se kreću kroz poplavljenu zračnu luku dok je voda prskala iza njih.

Poplavljene ceste, kuće, shopping centar

Zračna luka prestala je s radom na gotovo pola sata. "Operacije su i dalje u značajnom prekidu", potvrdila je zračna luka u upozorenju. "Došlo je do velikih poplava na pristupnim cestama oko Dubaija koje vode do zračne luke."

Gotovo 100 milimetara kiše palo je tijekom samo 12 sati, otprilike onoliko koliko tamo padne u cijeloj godini, prema podacima Ujedinjenih naroda. Kiša je padala tako jako i tako brzo da su neki vozači bili prisiljeni napustiti svoja vozila jer je poplavna voda porasla, a ceste se pretvorile u rijeke. Videozapis s društvenih mreža pokazao je kako voda juri kroz lokalni trgovački centar i preplavljuje prizemlja kuća.

Poplave posljedica klimatskih promjena

Dubai, kao i ostatak Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima vruću i suhu klimu. Oborine su rijetke, a infrastruktura nije na mjestu za podnošenje ekstremnih događaja.

Ovakve bujice postat će učestalije zbog klimatskih promjena. Kako se atmosfera nastavlja zagrijavati, sposobna je upiti više vlage poput ručnika, a zatim je ispustiti u obliku ekstremnijih naleta kišnih padalina.

Kiša koja je bacila Dubai pod vodu povezana je s većim olujnim sustavom koji prolazi Arapskim poluotokom i kreće se preko Omanskog zaljeva. Ovaj isti sustav također donosi neobično vlažno vrijeme u obližnji Oman i jugoistočni Iran.

Pročitajte više