Katolička crkva u raspadu: "Sramimo se i žao nam je zbog svećenika zlostavljača"

VRH Katoličke crkve u Njemačkoj danas je izrazio žaljenje i sram zbog djece koju su zlostavljali svećenici i crkveni službenici, te pozvao da ovaj Veliki petak bude novi početak koji im je potreban.

Nadbiskup Robert Zollitsch priznao je da je skandal sa zlostavljanom djecom prilično zatresao temelje Katoličke crkve u toj državi. Napisao je kako često žrtve nisu mogle desetljećima riječima  opisati svoje rane koje nikada neće zacijeliti. Nadbiskup je izrazio i razočaranje zbog bolnih pogrešaka koje su počinili zlostavljači te zato što se žrtvama nije dovoljno pomoglo, a razlog tome je bilo čuvanje reputacije Katoličke crkve.

"To je tužna realnost s kojom se moramo suočiti"

"To je tužna realnost s kojom se moramo suočiti", napisao je na internetskim stranicama nadbiskupije u Freiburgu Zollitsch. Pozvao je vjernike da mole za djecu i mlade ljude koji su pretrpjeli fizičko i psihičko zlostavljanje te ih je nazvao "žrtvama nepravde i brutalnosti". Optužbe za zlostavljanje djece nisu zaobišle niti nadbiskupije u Muenchenu i Freisingu na čijem čelu je bio sadašnji papa Benedikt XVI. Njega se optužuje da je ignorirao upozorenja da jednog od svećenika drži podalje od djece zato što je bio pod sumnjom da je pedofil.

Otac Peter Hullermann je 1986. godine osuđen za zlostavljanje maloljetnika, no kasnije se nastavio baviti svećeničkim pozivom. Nove optužbe za zlostavljanje stigle su 1998. godine. Kardinal Friedrich Wetter, koji je tada bio nadbiskup, ispričao se zbog toga što je zlostavljaču dopušten rad, čak i kad je osuđen. Prošlog mjeseca je biskupija u Regensburgu potvrdila da su četiri svećenika i dvije časne sestre bile prokazane za zlostavljanje djece. Pet optužbi za zlostavljanje je iz 70-ih godina, dok je šesta iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Više od 300 slučajeva zlostavljanja u Njemačkoj

Stotine Nijemaca je ove godine izašlo u javnost sa svojim optužbama da su ih zlostavljali svećenici kada su bili djeca. Neki su optuživali za seksualno zlostavljanje, dok drugi tvrde da su ih svećenici mlatili. Odvjetnici koji predstavljaju žrtve tvrde kako imaju više od 300 slučajeva diljem Njemačke, a neka zlostavljanja su se dogodila 50-ih godina prošlog stoljeća. 

Pročitajte više