KB Sveti Duh: Rodilja nije umrla zbog greške liječnika, nalaz ne smijemo objaviti

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Iz bolnice Sveti Duh Indexu su poslali reagiranje na članak objavljen jutros Nacional ima nalaz obdukcije. Izvor: Rodilja na Sv. Duhu umrla zbog greške liječnika. Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Dopustite nam vas i cijenjene čitatelje izvijestiti da je u naslovu teksta, koga u današnjoj objavi prenosite iz Nacionala, na poveznici https://www.index.hr/vijesti/clanak/nacional-ima-nalaz-obdukcije-izvor-rodilja-na-sv-duhu-umrla-zbog-greske-lijecnika/2565219.aspx objavljena netočna informacija, vezana uz uzrok smrti rodilje, koja je Kliničkoj bolnici Sveti Duh, preminula 23. siječnja 2024.

Rodilja nije preminula zbog greške liječnika, kako stoji u opremi teksta, a razlog, zbog koga Bolnica nije i ne smije objaviti nalaz obdukcije,  jest u činjenici da je uzrok smrti dio  medicinske dokumentacije i podliježe tajnosti, koju propisuje Zakon o zaštiti prava pacijenata https://www.zakon.hr/z/255/Zakon-o-za%C5%A1titi-prava-pacijenata.

S druge pak strane pravo pristupa medicinskoj dokumentaciji imaju osobe iz čl. 24. Zakona o zaštiti prava pacijenata (Narodne novine br. 169/2004, 37/2008) (članovi obitelji).  

Radi dodatnih pojašnjenja svih okolnosti ovog slučaja navodimo što smo sve poduzeli nakon neočekivanog neželjenog događaja, kako biste, još jednom, dobili informaciju koje su sve institucije Republike Hrvatske, bile uključene u ovaj neočekivani neželjeni događaj:

  • Tijelo pokojnice upućeno je u Zavod za sudsko medicinsku obdukciju  - 23. siječnja 2024., čime je cijeli slučaj automatski prijavljen DORH-u.
  • Ministarstvu zdravstva prijavljen je neželjeni neočekivani događaj   - 24. siječnja 2024.
  • Ravnatelj KBSD naložio je Povjerenstvu za unutarnji nadzor uvid u medicinsku dokumentaciju i ispitivanje     – 24. siječnja 2024.
  • Ministarstvo zdravstva provelo je zdravstveno inspekcijski nadzor nad svima uključenima u postupanje     – 12. veljače 2024.
  • Bolnica je 12. ožujka 2024. zaprimila nalaz sudsko medicinske obdukcije, u kojem se navodi jasno i neupitno uzrok smrti (radi zaštite prava privatnosti Bolnica ne smije iznositi informacije).
  • Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBSD, po primitku nalaza sudsko medicinske obdukcije, završilo je s nadzorom i ispitivanjem okolnosti slučaja te u Zapisniku navelo da nije bilo propusta u liječenju.
  • Obitelji preminule rodilje, s kojom je Bolnica bila u čestim kontaktima, predana je sva medicinska dokumentacija, uključujući i nalaz sudsko medicinske obdukcije       – 13. ožujka 2024.

Pročitajte više