Kebab s piletinom vjerojatni je uzrok salmonele, ali ne zna se gdje je izvor

Foto: Shutterstock

Europski centar za sigurnost hrane (EFSA) je objavio kako je od početka godine do listopada zabilježeno 355 slučajeva salmonele u 14 europskih zemalja, Velikoj Britaniji te SAD-u, a vjerojatni uzrok su pileće meso i proizvodi od njega.

DW piše kako broj slučajeva valja uzeti s oprezom jer je vrlo vjerojatno lakših slučajeva mnogo više nego što je prijavljeno. U tri zemlje devet osoba završilo je u bolnici zbog salmonele, a u  Austriji je jedna osoba preminula.

Tipični simptomi su osjećaj mučnine, proljev, a ponekad i povraćanje, trbobolja i nešto povišena temperatura. To traje nekoliko dana, ali kod inače zdravih osoba onda i prolazi bez posebne terapije. Jedino kod mališana, bolesnika i starijih osoba proljev može dovesti do dehidracije i drugih oblika upala, tako da je potrebno obratiti se liječniku.

Ne zna se gdje je izvor

No veliki je problem europskog centra otkriti izvorište zaraze jer je tu zapravo riječ o tri različite skupine bakterije Salmonella enteritidis ST11. Prema DW-u, vjerojatno se radi o piletini koja je pripremljena za kebab, a koja dolazi iz Poljske (gdje je sedam proizvođača tog mesa) te jednog pogona u Austriji.

No, kako piše ESFA, mikrobiološka analiza svih tih pogona je ispala - negativna, što bi značilo da tamo salmonele nema.

Istovremeno se i dalje pojavljuju slučajevi salmonele, u pravilu kod osoba koje su pojele kebab s piletinom, piše DW.

U nadležnosti Europske komisije zapravo postoji i Sustav za brzo otkrivanje opasnosti u živežnim namirnicama i stočnoj hrani (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF), ali ni preko tog sustava se dosad nije moglo doći do izvora tih bakterija.

Znanstvenici očekuju da će se vjerojatno pojaviti novi slučajevi u ovoj epidemiji u više zemalja jer izvor još nije identificiran. Stručnjaci EFSA-e i ECDC-a preporučuju daljnja istraživanja kako bi se identificirale potencijalne lokacije unutar proizvodnog lanca pilećeg mesa, gdje je možda došlo do kontaminacije.

Bakterija salmonele se uništava zagrijavanjem mesa već na 70 stupnjeva, tako da je možda tih bakterija bilo i drugdje, ali su u normalnom procesu kuhanja nestale. No kod kebaba je drugačije, osobito ako se ne pazi da je odrezano meso dobro pečeno, što nije rijetko slučaj.

Pročitajte više