Kekin: Plenković je stao na stranu laži. HDZ-u je dogorjelo

Screenshot: HRT

Prosvjed 11 lijevo-liberalnih stranaka bio je tema večerašnje HRT-ove emisije "Otvoreno". Gosti emisije govorili su o tome može li se ljevica ujediniti u veliku koaliciju prije parlamentarnih izbora, kako vladajući gledaju na takav razvoj situacije. Također, govorilo se o tome što je plan oporbe te tko i kako laže i prijeti.

Ivana Kekin, saborska zastupnica stranke Možemo, rekla je kako je na subotnjem prosvjedu desetak tisuća građana poslalo jasnu poruku kako je potrebno raspisati izbore.

Kekin: Plenković je stao na stranu laži, HDZ-u je dogorjelo

"Poslana je jasna poruka koju je poslalo desetak tisuća građana. Da je dosta i da je vrijeme za izbore. Očito je kap koja je prelila čašu, bila neprimjeren izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Ivana Kekin (Možemo!) govorila je o tome kakva je poruka poslana na subotnjem prosvjedu u Zagrebu. #HRTOtvoreno

Objavljuje HRT Otvoreno u Ponedjeljak, 19. veljače 2024.

Građanima je neprihvatljivo da na čelno mjesto institucije koja treba ganjati kriminalce, dođe čovjek koji je prijatelj s kriminalcima. Danas je premijer Plenković rekao da nas čeka kampanja između istine i laži.

Rijetko se s njime slažem, ali tu bih se složila. Andrej Plenković je izborom Turudića, odlučio stati na stranu laži, ili kako kaže, reduciranog izričaja. HDZ-u je dogorjelo", rekla je Kekin u "Otvorenom".

HDZ-ovac Mažar: Ovaj skup je ustvari jako dobar za HDZ

HDZ-ov saborski zastupnik Nikola Mažar uzvratio se kako se s konstatacijom zastupnice Kekin o istini protiv laži te da će HDZ upravo to pokazati na sjednici sabora u srijedu gdje oporba traži raspuštanje.

Nikola Mažar odgovorio je li HDZ u panici nakon subotnjeg prosvjeda lijevo-liberalne oporbe u Zagrebu. #HRTOtvoreno

Objavljuje HRT Otvoreno u Ponedjeljak, 19. veljače 2024.

"Prije svega, apsolutno, što je kolegica Kekin rekla - da, apsolutno istinom protiv laži. To ćemo već u srijedu pokazati u saboru gdje će oporba još jednom bezuspješno pokušati raspuštanje Sabora. Posljednji put kad su to napravili su raspustili sami sebe. Na prosvjedu se mogla vidjeti netrpeljivost mržnja i ideologija za koju smo mislili da smo je davno stavili u ropotarnicu povijesti.

"Peđa Grbin je vrlo jasno rekao da je Zakon o hrvatskom jeziku "kretenski", da je to nešto što nama ne treba. Gospodin Beljak je prvog hrvatskog predsjednika nazvao mafijaškim bosom. Gospodin Puljak je rekao da će politički neistomišljenici biti zatvoreni i hapšeni. Za HDZ je ovaj skup ustvari bio jako dobar", kazao je Mažar.

Bauk: Na izborima će doći do promjene

Arsen Bauk, zastupnik SDP-a, ustvrdio je kako HDZ nije očekivao ovakvu potporu prosvjedu te dodao da su zbog toga morali pribjegnuti metodi o etiketiraju oporbe kao pro-ruske i bezsadržajne.

"Njihova reakcija pokazuje da je nama došlo više ljudi, nego što su oni očekivali, jer su se suzdržali od onih komentara 'jalovi i nesposobni'. Morali su pripremiti neki back-up. To je ono tipa mržnja, pro-ruski itd. Ima tu stila, ovo: sadržaj, istina, laž itd., ali u osnovi, subotnji skup je za mene bio ugodno iznenađenje.

Na prosvjedu je bilo mnogo mladih ljudi i bila je prisutna energija koja je dala naslutiti da će na parlamentarnim izborima doći do promjene", komentirao je Bauk. Upitan je sumnja li oporba u vlastitu snagu.

"Nismo sumnjali u vlastitu snagu. Jedna je stvar kad nešto očekujete, a druga kad vidite, osjetite i budete između ljudi", zaključio je Bauk.

Klasić iz HSLS-a: Organiziramo svoj skup, ali u mirnijem tonu

Zastupnik HSLS-a Darko Klasić je odgovarajući na pitanje o tome jesu li poruke koje su poslane totalitarne i nedemokratske, odgovorio je kako je u demokratskom društvu pravo svakog da iskaže svoj stav.

"Mi u HSLS-u mislimo da je pravo svakog da se demokratski iskaže, izađe na prosvjede, organizira svoj predizborni skup i privuče svoje glasače i simpatizere. Mi ćemo u HSLS-u takvo što organizirati u mirnijem tonu. Parole koje su bile prisutne u političkom govoru su nešto na što se mora računati. Mi se fokusiramo na porezna rasterećenja i povećanje neoporezivog dijela dohodka na 50 tisuća eura

Danas je energetska neovisnost garancija suverenosti. Pogotovo uključivanje obnovljivih izbora i stavljanje nuklearne energije u fokus. To je postalo nešto na što država mora ozbiljno računati. Nismo najsretniji s odlukom Ivana Turudića, ali mislimo da će sutra građanima biti bitnije hoće li oni od toga bolje živjeti od toga hoće li će Ivan Turudić biti tema", rekao je Klasić.

Pročitajte više