Kerum poništio obje javne nabave kojima je šefu kampanje htio dati 400 tisuća gradskih kuna

SAMO DAN nakon što se u Narodnim novinama moglo pročitati da je Grad Split objavio kako će dati 400 tisuća kuna Udruzi Best Damira Karamana za troškove organizacije donatorske večeri u gradonačelnikovom restoranu Sky - iznenadni obrat.

Kerum ne zna što je prihod, a što trošak?!

Danas Narodne novine donose nove oglase koji poništavaju oglase objavljene u petak i ponedjeljak?! Došlo je do greške, stoji u dokumentima objavljenim u Narodnim novinama. Postupak javne nabave poništava se, jer se radi o donaciji Gradu Splitu, a ne o trošku?!

Što je sad? Kako je to moguće? U Gradu ne znaju što je trošak, što prihod? Pa, ni tako veliki i uspješni gospodarstvenik poput gradonačelnika?!

U oglasima je kao odgovorna osoba naveden gradonačelnik Željko Kerum, a u oglašavanje postupka javne nabave bile su uključene još tri gradske službenice: Marina Protić i Sanja Bakašun, kao predstavnice naručitelja, te Katarina Nataša Merćep, referentica Odsjeka za javnu nabavu. Zar je moguće da nitko nije znao što potpisuje?!

O oglasima u gradu - šutnja!

Gradonačelnik je jučer zabranio verbalnu komunikaciju s medijima, no danas ni od pisane nikakve koristi. Tražili smo od pročelnice Ureda Protić da nam napiše kako je došlo do greške, i zašto su oglasi najprije objavljeni, pa povučeni, ali odgovora - nije bilo!

Medijima je poslan tek program donatorske večere, s naznakom kako gradonačelnik neće komunicirati s medijima. Javnost je tako ostala zakinuta za nekoliko odgovora.

Iz aviona se, naime, vidi da su napravili dva oglasa, kako bi udovoljili zakonskoj formi koja predviđa ovakav postupak javne nabave samo za robe i usluge vrijednosti do 300 tisuća kuna. A Karamanu su htjeli dati još 100 tisuća preko limita.

Usto, postupak predviđa i stanovito mirovanje nakon objave oglasa, kako bi se stranke mogle žaliti. Kome će se žaliti kad je oglas za večerašnju priredbu objavljen - jučer?  

HND: Neka se Kerum ispriča, a institucije istraže aferu vrtići

Predsjednik županijske podružnice HND-a Saša Ljubičić danas je na valovima Radio Splita pozvao Keruma da smiri balun, te se ispriča za ponašanje u gradskoj vijećnici prošlog petka.

Ljubičić drži kako bi državne institucije trebale ispitati slučaj, te utvrditi je li se Kerum direktnom pogodbom s prijateljem Ivicom Livajom za projekt vrtići ogriješio o zakon ili ne. Dobro bi bilo, kaže Ljubičić, i da pravni stručnjaci daju svoj sud.

Pravna struka: Kerum je pogriješio sklopivši posao direktnom pogodbom

A u programu iste radio postaje svoj sud dao je profesor splitskog Pravnog fakulteta Mirko Klarić. Drži da Kerum nije mogao direktno pogoditi posao sa Livajom, jer njegovi argumenti ne ispunjavaju zakonske elemente žurnosti, na koje se pozvao. Državno odvjetništvo još ispituje ima li elemenata za pokretanje kaznenog postupka. 

Pročitajte više