VIDEO Kerumov šogor opet na čelu Županijske skupštine

Foto, video: Index

BEZ IKAKVIH iznenađenja danas se konstituirala Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije. Kerumov šogor Petroslav Sapunar nastavit će voditi Skupštinu kao predsjednik uz pomoć potpredsjednika Živka Nenadića iz HDZ-a te Ante Pranića iz MOST-a.

"Kandidati za župana nisu se toliko svađali kao u kampanji za gradonačelnika pa su se i lakše dogovorili. Naravno, bilo je jasno da će HDZ i HGS koalirati, čudim se onima koji su se oko toga nervirali", kazao nam je Arsen Bauk, koji vodi SDP-ove vijećnike u Županiji splitsko-dalmatinskoj.

U HDZ-ovoj klupi bivši župani Ževrnja i Peronja

HDZ je, očekivano, na izborima dobio najviše, 22 mandata, uključujući i ona HSS-ovca Tonča Božanić. Kerumovih je sedam, a uz šefa HGS-a, tu su i sestra Nevenka Bečić i Saša Horvat, brat Fani Horvat. Među HDZ-ovcima su i bivši župani Kruno Peronja te Zlatko Ževrnja, kojeg je šef HDZ-a Andrej Plenković, povukao iz trke za župana zbog afere Zlatni rat.

Oporbu u Županiji predstavljaju MOST s 10 vijećnika, među njima su i Miro Bulj, Ivan Kovačić, Ivana Ninčević Lesandrić, SDP s osam, uključujući i mandat HNS-ovca Klementa Bašića i Pametno s četiri vijećnika. MOST-ovci su stigli u bijelim majicama s natpisom "Dalmacija nije na prodaju".

Sapunar: Očekujem da ćemo doprinijeti da naši mladi ostanu živjeti ovdje

Petroslav Sapunar zahvalio se i onima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu.

"Potrudit ću se svojim radom zadobiti i njihovo povjerenje. Ova pozicija obvezuje, obećavam kvalitetan i dobar rad u skladu s poslovnikom. Potencijale naše Županije svi prepoznajemo, vjerujemo da će te svi dati sve da se dobro i kvalitetno razvija. Županija smo koja je u Europskoj uniji, punopravni smo član, moramo živjeti kao europska regija. Očekujem da ćemo svojim odlukama doprinijeti da naši mladi ovdje ostanu, da naša regija bude poželjna za život. Želim da se potrudimo da demokratski očuvamo našu regiju i da naša djeca ostanu ovdje živjeti", kazao je Sapunar.

"Mi smo već osam godina u koaliciji u županiji i Petroslav je osam godina predsjednik Skupštine. Neće biti ni problema u Gradu, 17-og će se početi s radom, za 10 dana donijet će se proračun. Većinu zastupnika ima HDZ, oni sve predlažu, mi smo koalicijski partner, poštivamo njihove zahtjeve. Plan i program treba usuglasiti i krenuti s radom", kazao nam je Kerum.

Miro Bulj: Većina koncesija je nezakonita, tražit ćemo da se ukinu

"Dalmacija nije na prodaju, što je bila dosad, što je vidljivo u svim segmentima. 100 tisuća ljudi je odselilo. Davat ćemo prijedloge i rješenja. Pogledajte što se događa s koncesijama, a vrh ledene sante je Zlatni rat. Imamo i danas mogućnost po Zakonu o pomorskom dobru da odmah spustimo ovlasti na lokalnu samoupravu. Gradonačelnici i načelnici moraju uputiti zahtjev županu kao predlagatelju, a mi onda to moramo prihvatiti kao vijećnici i da napokon lokalna samouprava ima ovlasti na svom području, a to su i plaže, i naši izvori i naše poljoprivredno zemljište. Pozvat ćemo da se uputi zahtjev što prije i da županija bude svrha narodu, a ne političkim elitama koje im kroje zakone u Zagrebu. Tražimo tematsku sjednicu o svim koncesijama dodijeljenim u Županiji. Želimo da se otvore sve koncesije, nezakonite da se odmah ukinu, a većina ih je nezakonita", kazao je Miro Bulj odmah poslije konstituirajuće sjednice. Dok je govorio, u pozadini su nešto tiho šaputali MOST-ovac Kovačić i novi-stari predsjednik Skupštine Sapunar.

Upravo on će se naći prvi na meti Buljevog zahtjeva za preispitivanjem koncesija jer je bio i predsjednik Skupštine, ali i član Vijeća za koncesije koje je odabiralo ponuđače. Dva dana poslije Skupštine na kojoj su se dijelile koncesije, u Sudskom registru došlo je do izmjene podataka o vlasniku tvrtke koja je na 15 godina dobila splitske Bene. Novi vlasnik je sin Petroslava Sapunara.  

Pročitajte više