Kijev: 10.000 osoba na prosvjedu potpore Juščenku

VIŠE od 10.000 osoba okupilo se u ponedjeljak ujutro na Trgu neovisnosti u Kijevu na poziv oporbenog kandidata Viktora Juščenka, kako bi upozorili na izborne prijevare tijekom jučerašnjeg glasovanja za izbor predsjednika države.

Promet u glavnoj gradskoj ulici potpuno je obustavljen, a prema Trgu neovisnosti slijevaju se kolone prosvjednika. Očekuje se Jučščenkovo obraćanje okupljenima. Taj bivši ukrajinski premijer, koji se zalaže za reforme u zemlji, prema istraživanjima javnog mišljenja trebao bi biti pobjednik izbora, no nakon prebrojavanja 75 posto biračkih listića u vodstvu je njegov protivnik, sadašnji premijer Viktor Janukovič.

"Prosvjedi, a ne Izborno povjerenstvo mogu odlučiti o ishodu ukrajinskih izbora", piše list Izvestija. "Kandidat sadašnje vlasti Viktor Janukovič računa na svijest Ukrajinaca, a Juščenko računa na mobilizaciju oporbe", piše Vremija Novostej.

Prema dosad prebrojenih 75,24 posto biračkih glasova, Janukovič ima 48,65 posto glasova, a Juščenko 47,72 posto glasa, objavilo je u ponedjeljak ujutro Izborno povjerenstvo.

Pročitajte više