Kina buši 11 kilometara duboku rupu u pustinji

Foto: Profimedia

KINA buši rupu u pustinji koja će biti duboka 11 kilometara kako bi proučavala područja duboko ispod zemljine površine. Državni mediji su izvijestili da je operacija započela u utorak i odvija se u regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine. Proces bušenja ići će duboko u Zemlju, prodirući u više od 10 kontinentalnih slojeva.

S planiranom dubinom od 11.100 metara, bušotina nije plitka, ali je manja od najdublje rupe koju je ikada napravio čovjek. Aktualni rekord još od 1979. godine drži sovjetski projekt smješten blizu ruske granice s Norveškom, s dubinom od 12.262 m (40.230 stopa), piše Sky News.

Regija poznata po ugnjetavanju Ujgura

"Teškoće konstrukcije projekta bušenja mogu se usporediti s velikim kamionom koji vozi na dvije tanke čelične sajle", priopćio je akademik Kineske inženjerske akademije Sun Jinsheng. Neka oprema uključena u operaciju teška je više od 2000 tona. 

Tarimski bazen, u kojem se nalazi rupa, teško je istražiti zbog surovog tla i kompliciranih podzemnih uvjeta. Kineska regija Xinjiang, gdje se buši rupa, više je puta bila u vijestima posljednjih godina zbog državnog progona Ujgura.

Pročitajte više

 

Pročitajte više