Xi je uzdrmao kinesku vojsku, uveo drastične promjene

Foto: Profimedia, EPA

Kina je izvela najveće restrukturiranje svojih oružanih snaga u gotovo deset godina, usredotočujući se na tehnološki vođene strateške snage opremljene za moderno ratovanje, dok se Peking natječe s Washingtonom za vojni primat u regiji prepunoj geopolitičkih napetosti.

U iznenađujućem potezu prošlog tjedna kineski čelnik Xi Jinping ukinuo je Snage strateške potpore (SSF), vojni rod koji je osnovao 2015. kako bi integrirao svemirske, kibernetičke, elektroničke i psihološke potencijale ratovanja Narodno-oslobodilačke vojske, kao dio sveobuhvatne revizije oružanih snaga, piše CNN.

Umjesto toga, Xi je ustrojio Snage za informacijsku potporu, za koje je rekao da su potpuno nova strateška ruka kineske vojske i ključna potpora koordiniranom razvoju i primjeni mrežnog informacijskog sustava". "Nove snage odigrat će važnu ulogu u potpori kineskoj vojsci u borbi i pobjedi u modernom ratovanju", rekao je Xi na ceremoniji prošlog petka.

Na konferenciji za novinare istoga dana, glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane zapravo je rekao da je SSF razbijen u tri grane - Snage za informacijsku potporu, Zračno-svemirske snage i Kibernetičke snage - koje će odgovarati izravno Centralnoj vojnoj komisiji, tijelu na vrhu vojnog zapovjednog lanca na čelu s Xijem.

Četiri službe

Prema novoj strukturi, kineske oružane snage sada se sastoje od četiri službe - kopnene vojske, mornarice, zračnih snaga i raketnih snaga - plus četiri grane: tri postrojbe koje su se odvojile od SSF-a i Združenih snaga za logističku potporu, prema glasnogovorniku ministarstva Wu Qianu.

Stručnjaci za kinesku vojsku kažu da reorganizacija pojačava Xijevu izravnu kontrolu nad strateškim sposobnostima oružanih snaga i naglašava ambicije Kine da bolje ovlada umjetnom inteligencijom i drugim novim tehnologijama kako bi se pripremila za ono što naziva "inteligentiziranim ratovanjem" budućnosti.

Restrukturiranje je uslijedilo nakon Xijeve sveobuhvatne korupcijske čistke kineske vojske prošle godine, koja je uhvatila u zamku moćne generale i uzdrmala raketne snage, elitnu granu koja nadzire sve veći kineski arsenal nuklearnih i balističkih projektila. Snage za informacijsku potporu predvodit će vrhunski generali iz bivšeg SSF-a.

Zamjenik zapovjednika SSF-a Bi Yi imenovan je zapovjednikom nove jedinice, dok će Li Wei, politički komesar SSF-a, preuzeti istu ulogu u Snagama za informacijsku potporu, prema državnoj novinskoj agenciji Xinhua. 

Dugogodišnji promatrači kineske vojske kažu da posljednja reorganizacija vjerojatno nije posljedica nedavnih čistki zbog korupcije, već odraz da SSF nije bio idealan organizacijski format za kinesku vojsku.

"To pokazuje da SSF nije bio zadovoljavajući aranžman. Smanjio je Xijev nadzor važnih funkcija i nije poboljšao koordinaciju između svemirskih, kibernetičkih i mrežnih obrambenih snaga", rekao je Joel Wuthnow, viši znanstveni suradnik na Nacionalnom obrambenom sveučilištu koje financira Pentagon.

Visoki rizici

Prije raspuštanja, SSF je imao dvije glavne jedinice - Odjel za svemirske sustave koji je nadgledao svemirske operacije i izviđanje te Odjel za mrežni sustav zadužen za kibernetičko, elektroničko i psihološko ratovanje.

"Mislim da će nova struktura dati Xiju bolji uvid u ono što se događa u svemiru, kibernetičkom prostoru i upravljanju mrežom. Te će se funkcije sada nadzirati na njegovoj razini, a ne kroz Snage za stratešku potporu, koje su služile kao posrednik", rekao je Wuthnow.

Nedostatak takve vidljivosti mogao bi nositi visoke rizike, osobito u vrijeme pojačanih napetosti i dubokog nepovjerenja između Pekinga i Washingtona. Prošle su godine Sjedinjene Američke Države oborile kineski nadzorni balon nakon što je preletio kontinentalni dio SAD-a. Incident je izazvao novu krizu između dviju sila i usmjerio bilateralne odnose u duboko zamrzavanje na nekoliko mjeseci.

Iako su američki obavještajni dužnosnici rekli da je balon bio dio opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska, Xi možda nije bio svjestan misije. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u lipnju prošle godine da kineski lider nije znao za balon i da mu je bilo "jako neugodno" kada je oboren nakon što je skrenuo s putanje i ušao u američki zračni prostor.

James Char, znanstveni suradnik na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru, rekao je da bi provođenje strateškog izviđanja tijekom incidenta sa špijunskim balonom bilo u djelokrugu Odjela za zračno-svemirske sustave SSF-a. Nije jasno je li incident s balonom pridonio Xijevoj odluci da raspusti SSF.

"Ovo će biti ključno za svaki budući sukob"

Wuthnow kaže da će novostvorene Snage za informacijsku potporu vjerojatno preuzeti komunikaciju i mrežnu obranu za kinesku vojsku: "Ispravljanje ovih stvari od velike je važnosti u svakom budućem sukobu. Kinezi su pomno pratili te funkcije i vjerojatno izvukli pouke za svoju organizaciju iz rata u Ukrajini. Dakle, ima smisla da predsjednik Centralne vojne komisije želi igrati izravniju ulogu u tom području."

Najnoviji potres vjerojatno je rezultat analize načina na koji vojska može bolje ispuniti strateške ciljeve vladajuće kineske Komunističke partije, smatra Char: "Pretpostavljam da reorganizacija bolje odražava važnost koju je kineska vojska pridala ubrzanju razvoja inteligentiziranog ratovanja koji donosi nova runda tehnološkog i industrijskog napretka".

Koncept "inteligentiziranog ratovanja" privukao je pozornost u bijeloj knjizi kineske obrane iz 2019. koja je istaknula vojnu primjenu vrhunske tehnologije kao što su umjetna inteligencija, kvantne informacije, veliki skupovi podataka i računarstvo u oblaku.

"Međunarodno vojno natjecanje prolazi kroz povijesne promjene. Nove i moderne vojne tehnologije s informacijskom tehnologijom kao jezgrom napreduju svakim danom, a postoji i prevladavajući trend razvoja dalekometnog preciznog, inteligentnog, nevidljivog ili bespilotnog oružja i opreme. Rat ubrzava svoju evoluciju u formi prema informacijskom ratovanju, a inteligentizirano ratovanje je na horizontu", stoji u bijeloj knjizi.

Stvaranje Snaga za informacijsku potporu kao nove grane izravno pod Centralnom vojnom komisijom također naglašava važnost informacijske dominacije u modernom ratovanju.

Komentar u PLA Dailyju, službenom glasilu kineske vojske, opisao je mrežnu informacijsku tehnologiju kao "najveću varijablu" u poboljšanju borbenih sposobnosti: "Moderni ratovi su natjecanja između sustava i struktura, gdje je kontrola nad informacijama jednaka kontroli nad inicijativom u ratu."

Naglasak na informacijskoj dominaciji i "inteligentiziranom ratovanju" također ima značajne implikacije za svaki potencijalni budući sukob u Tajvanskom tjesnacu. Komunistička partija Kine smatra Tajvan dijelom svog teritorija, unatoč tome što ga nikad u prošlosti nije kontrolirala, te je obećala je preuzeti kontrolu nad otokom - ako bude potrebno i silom.

Char je rekao da bi u slučaju sukoba na Tajvanu Snage za informacijsku potporu "vjerojatno preuzele ulogu oštrice u pokušaju kineske vojske da dominira informacijskim prostorom prije nego što to uspiju protivnici Pekinga."

Pročitajte više