Kina i Njemačka potpisali poslovne ugovore vrijedne više milijardi dolara



PUT NJEMAČKE kancelarke Angele Merkel u Kinu donio je sa sobom poslovne ugovore između njemačkih i kineskih tvrtki vrijedne više milijardi dolara, a Markel i kineski premijer Wen Jiabao objavili su kako su se njihove tvrtke izvukle iz recesije.

Merkel je na četverodnevni put u Kinu dovela šefove velikih njemačkih korporacija, s namjerom da pojača poslovne odnose tih dvaju zemalja.

Merkel i Wen u zadnjih su se nekoliko godina više puta sastali i dogovorili se kako će zajednički raditi na oporavku i izlasku iz ekonomske krize. "Kina i Njemačka prošli su probni period krize i turbulencije", rekao je Wen dok je pozdravljao njemačku delegaciju.

Pet milijardi dolara novih projekta

Među potpisanim ugovorima su ugovor između Siemensa i kineske tvrtke Shanghai Electric Power Generation Equipment Company za izradu parnih i plinskih turbina vrijedan 3,5 milijardi dolara, kao i gotovo milijardu dolara vrijedan ugovor između Daimlera i Beiqi Foton Motor Company za izradu velikih i manjih kamiona, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Dobre vijesti nastavljaju pozitivan trend za Merkel u odnosu s Kinezima, koje je prije tri godine razljutila kad je primila tibetanskog vođu Dalaj Lamu. Nakon toga su se njemački poslovni ljudi mjesecima žalili kako su nailazili na prepreke u poslovanju s kineskim tvrtkama.

Dobri trgovački odnosi

Bez obzira na to, trgovački odnosi između dvije zemlje su jako dobri, i iznose više od stotinu milijardi dolara godišnje. Njemačke tvrtke su uložile još dodane milijarde dolara u Kinu, gdje su kompanije kao BMW i Siemens jaki brendovi.

Jedna od poslovnih niša u kojoj bi biznis između dvije zemlje u budućnosti mogao cvjetati su alternativni oblici energije. Njemačka je na tom polju među vodećima na svijetu. Xinhua javlja kako su Njemačka i Kina odlučile uspostaviti 160 milijuna dolara vrijedan fond za ohrabrivanje kompanija da štede energiju i smanje emisije štetnih plinova.

Pročitajte više