Kina i Rusija nastojat će oživjeti sjevernokorejske pregovore

Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u ponedjeljak su u Pekingu raspravljali o šestrostranim pregovorima čiji je cilj prekinuti razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kinezi nastavljaju s diplomatskim naporima da se ožive pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju. "Kina se i dalje zalaže za denuklearizaciju Korejskog poluotoka i za održanje mira i stabilnosti na poluotoku", rekao je Li. Kina je "spremna surađivati sa svim relevatnim stranama, uključujući i Rusiju da bi se nastavili šestostrani pregovori".

Lavrov je izjavio kako je Rusija "vrlo zabrinuta" zbog razvoja događaja na Korejskom poluotoku, pri čemu je aludirao na istupanje Sjeverne Koreje iz pregovora i priznanje te zemlje da već posjeduje nuklearno oružje.

O šestostranim je pregovorima Li u subotu razgovarao i s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Ona ga je pozvala da se maksimalno angažira na nastavku pregovora o tome pitanju.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako bi ovaj mjesec u Pjongjang trebao otputovati kineski izaslanik kako bi potaknuo nastavak pregovora. Do sada su osim Sjeverne Koreje u tim pregovorima sudjelovale SAD, Kina, Južna Koreja, Rusija i Japan.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više