Kina: Izaslanici se okupili na pripremnim razgovorima o S. Koreji

IZASLANICI Sjedinjenih Država, Japana i Južne Koreje počeli su se u ponedjeljak pripremati za pregovore sa Sjevernom Korejom i usuglašavanje stajališta svojih zemalja o njenom spornom nuklearnom programu, osobito o obogaćivanju urana.

Izaslanici na šestostranim pregovorima, u koje su još uključene Rusija i Kina, stižu u kinesku prijestolnicu u nadi da bi mogli postići napredak u odnosu na prvi krug pregovora u kolovozu prošle godine.

Analitičari su, međutim, oprezni glede mogućih rezultata nastavka pregovora koji počinju u srijedu, ističući kao glavnu prepreku nedostatak povjerenja između SAD-a i Sjeverne Koreje, glavnih protagonista spora koji je rezultirao izbijanjem regionalne krize krajem 2002. godine.

Vođa ruskog izaslanstva, zamjenik ministra vanjskih poslova Alexander Losyukov, stigavši prvi u Peking, izrazio je u ponedjeljak umjereni optimizam i očekivanje da bi se pregovori mogli produžiti više od predviđena tri dana.

"Nadamo se napretku", izjavio je Losyukov po dolasku u Peking. Dolazak američkog i japanskog izaslanstva očekuje se kasnije u ponedjeljak, a delegacija dviju Koreja u utorak.

Sjeverna Koreja, koju su SAD svrstale u tzv. osovinu zla zajedno s Iranom i predratnim Irakom, predložila je prošloga mjeseca zamrzavanje svojeg nuklearnog programa u zamjenu za pomoć i diplomatske ustupke susjednih zemalja i Sjedinjenih Država, kao prvog koraka u rješavanju spora.

Losyukov je rekao da Rusija podupire taj prijedlog Pyongyanga, dodavši da je stajalište Moskve "vrlo blisko" kineskom, prenosi Xinhua.

Sjedinjene Države, pak, žele da se Sjeverna Koreja obveže na "potpuni, nepovratni i provjerljiv" prekid svojih atomskih programa.

Pročitajte više