Wall Street porastao

Ilustracija: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o većoj kvartalnoj dobiti nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 0.85 posto, na 38.225 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.91 posto, na 5064 boda, a Nasdaq indeks 1.51 posto, na 15.840 bodova.

Pritom su cijene dionica porasle u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Najviše je porastao tehnološki sektor, dok je najviše pao rudarski.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za gotovo 10 posto, bila dionica Qualcomma jer je taj proizvođač čipova izvijestio o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u proteklom tromjesečju.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o većoj zaradi nego što se očekivalo.

77% kompanija nadmašilo očekivanja

Dosad je oko 370 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle oko 6.5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije mjesec dana očekivao rast zarada za 5.1 posto.

Pozitivno na tržište utječu i poruke iz američke središnje banke. U srijedu su, naime, čelnici Feda odlučili ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5.25 do 5.50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

No, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da daljnje povećanje kamata nije izgledno, što je ohrabrilo ulagače koji su se zbog povišene inflacije plašili takva poteza.

Visoke kamate ostaju

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks porastao je 0.63 posto, na 8172 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0.20 posto, na 17.896 bodova, a pariški CAC 0.88 posto, na 7914 bodova.

Pročitajte više