Kina je jezivo tiha dok Rusija gomila vojsku na granici, kaže australski premijer

Foto: EPA/Maxar Technologies

PREMIJER Australije Scott Morrison danas je rekao da su okolnosti oko Ukrajine "dosegle vrlo opasan stadij" nakon što je Australija privremeno suspendirala rad svoje ambasade u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

"Situacija se pogoršava, dosegla je vrlo opasan stadij", rekao je Morrison na press konferenciji. "Jednostrani i autokratski potezi Rusije su prijeteći, žele prisiliti Ukrajinu na nešto što je potpuno neprihvatljivo", dodao je.

"Kina je jezivo tiha"

Morrison je rekao da su zaposlenici veleposlanstva i njihove obitelji napustili Kijev, a troje preostalih australskih diplomata je dobilo zadaću da se presele u Lvov, grad na zapadu Ukrajine.

Australski premijer je na presici prozvao i Kinu, za koju je rekao da je "jezivo tiha" u trenutku dok Rusi gomilaju snage na granici s Ukrajinom.

Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je ruskog predsjednika Vladimira Putina prvog dana Zimskih olimpijskih igara ranije ovaj mjesec, a dvojica čelnika tada su govorila o strateškom partnerstvu bez „ograničenja“, podržavši se međusobno po pitanju Ukrajine i Tajvana. 

Pročitajte više