Kina najavila kazne za roditelje zbog lošeg ponašanja djece

Foto: EPA

KINESKI parlament razmotrit će zakon o kažnjavanju roditelja ako se njihova djeca "jako loše ponašaju" ili počine kazneno djelo.

Prema novom nacrtu zakona o obiteljskom odgoju, u slučaju vrlo lošeg ili kriminalnog ponašanja djece njihovi će skrbnici dobiti opomenu te će morati proći kroz programe obiteljskog obrazovanja.

"Postoje mnogi razlozi zbog kojih se adolescenti loše ponašaju, no glavni je uzrok neprikladno obiteljsko obrazovanje", rekao je Zang Tiewei, glasnogovornik Povjerenstva za zakonodavna pitanja pri Nacionalnom narodnom kongresu (NPC).

Nacrt zakona, koji će se ovoga tjedna razmotriti na sjednici odbora NPC-a, također poziva roditelje da svojoj djeci osiguraju vrijeme za odmor, igru ​​i vježbanje, piše Reuters.

Vlasti žele da mladići budu "muževniji"

Kina je ove godine krenula u oštru borbu protiv ovisnosti mladih o online igricama. Tako je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci kinesko Ministarstvo obrazovanja ograničilo vrijeme igranja igrica na internetu za mlade na samo jedan sat u petak, subotu i nedjelju.

Vlasti su također, zabrinute zbog velikog akademskog opterećenja djece, smanjile količinu domaćih zadaća i zabranile izvanškolsko podučavanje glavnih predmeta tijekom vikenda i praznika,.

U isto vrijeme su pozvale mlade kineske mladiće da budu manje "ženstveni" i "muževniji" te škole da više promiču sportske aktivnosti, poput nogometa.

Pročitajte više